Novosti

Stop daljem betoniranju Novog Sada!

Stop daljem betoniranju Novog Sada!

Gradske vlasti i urbanisti ponovo su krenule u nemilosrdno uništavanje preostalih zelenih površina u Novom Sadu. Na udaru je već, kako je to predviđeno Glavnim regulacionim planom, Limanski park (koji je inače prilično devastiran smanjenjem broja stabala), u kojem se predviđa izgradnja kafića veličine 300 kvm što je izazvalo velio nezadovoljstvo žitelja Limana. Sada su urbanisti namerili da zbog gradnje podzemno-nadzemne garaže, na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, poseku 15 stabala i uklone dečije igralište u tom bloku.

Nezadovoljni građani su juče protestovali zbog ovakve namere „Urbanizma“ jer su i ranije zahtevali da se parkić sačuva; u njemu žive zaštićene vrste ptica, a i kvalitet vazduha u okolini bi se drastično pogoršao. Iako je Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode još 2009. godine rekao da se postojeće zelenilo mora sačuvati ,ta odluka je sad preinačena i izmenjena.
Plan o izgradnji nove zgrade Apelacionog suda​ donet je pre nekoliko godina, a 2016. godine je namerno izbegnuta procena Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, da će izmene plana uticati na životnu sredinu, jer su, navodno, u pitanju bile​ „manje izmene“.


Taj izmenjeni Plan je na brzinu, zbog čega građani nisu ni mogli da daju primedbe, i u rekordnom roku stigao pred komisiju za planove, što je bilo povod za građane da izađu na protesni skup.


Znamo da je cena kvadrata u centru Novog Sada drastično skočila i da među investitorima vlada prava jagma za parcelama namenjenim za gradnju stanova. S obzirom na to da ni mesta za parking nema dovoljno, dolazi se do zaključka da će Novi Sad preplaviti betonske garaže. Podzemne garaže su jedino ekološko rešenje, ali su one veća i skuplja investicija.
U našem gradu, koji sve manje liči na onaj grad koji smo svi voleli i u kom smo rasli, postalo je pravilo - gde god možeš ti zgradu „posadi“.


Kao krajnju instancu ovog nemara prema zdravlju sopstvenih građana, biljnog i životinjskog sveta, apelujemo na struku u urbanizmu, posebno u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, da se ovoj pošasti seče drveća i uništavanja zelenila već jednom stane na kraj, dok ne bude kasno i dok se zbog​ bolesti disajnih organa, kancera i sl. ne razboli ceo grad.


Novi Sad treba da bude oaza zelenila, čistih bulevara i ulica, grad šetača i biciklista, dece koja se igraju na uređenim i zelenim​ igralištima.


 

GrO Dveri Novi Sad


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.