Autorski tekstovi

„Svako vidi ono što hoće da vidi“ - patrijarh Pavle

„Svako vidi ono što hoće da vidi“ - patrijarh Pavle

Građani Srbije, pre svih Beograđani, dobili su još jednu poruku nakaradne i bahate vlasti: sve što je srpskom narodu sveto – njima nije.

Naime, na Tašmajdanu je postavljena skulptura počivšem patrijarhu Pavlu. Za svaku pohvalu, sve dok se to umetničko (ne)delo ne vidi. Do sada je izazvalo čitav niz polemika, o kojima neću pisati. Ne želim da im dam na značaju, jer se ne sećaju ni jedne od bezbrojnih mudrosti patrijarha, koji nam je bio svetionik u vremenu rata, bede i gladi.


Sretali smo ga u gardskom prevozu, na ulici, u pekari. Bio je sa nama i uz nas u tom  dramatičnom vremenu, molio se za nas i sa nama pozivajući „da se ugledamo na njega, kao što se on ugledao na Hrista.“


Ne gledajte u skulpturi ono što bi u nama da izazovu, već se setite ovog događaja:
„U zgradi Patrijaršije dugo se prepričavao jedan dijalog između patrijarha Pavla i đakona, koji ga je svuda pratio, pred odlazak na službu u crkvu na Banovom brdu.


–  Kako ćemo da idemo? Kolima? – pita đakon, sugerišući odgovor.

–  Autobusom! – odlučno će patrijarh.

A već toplo jutro nagoveštava vreo dan. Đakonu se ne ide gradskim prevozom.

–  Gužve su, zagušljivo je u autobusu, a nije baš blizu… – nastoji da ubedi patrijarha.

–  Idemo! – kratko i ponovo odlučno će Njegova Svetost, sad već u hodu, dok je njegov štap odsečno odzvanjao od udara o asfaltnu podlogu.

– Ali… – idući za njim, đakon poteže novi, kako smatra, još veći argument – Vaša Svetosti, leto je, dosta sveta ide da se kupa na Adu Ciganliju, autobusi su puni razgolićenog sveta. Nije zgodno…

Patrijarh nakratko zastade, okrete se i odgovori đakonu:

Znate, oče, svako vidi ono što hoće!"


Zato ovim redovima šaljem izvinjenje onome koji samo fizički nije među nama, molim za oproštaj, prenosim suze koje nam stoje u oku dok prolazimo Tašmajdanom, ali i poručujem da pamtimo njegove reči „da svako vidi ono što hoće“. Tako i mi. Vidimo ga u svakoj stopi Beograda, koji je pešice prelazio nebrojeno puta.


Kada prođu ova smutna vremena odužićemo se dostojanstveno onome koji nas je učio svemu jevanđelskom.

 


Danijela Perišić

koordinator Saveta žena Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Danijela Perišić