Novosti

Svečani defile

Svečani defile

Kao što je i red početak nove godine bio je prilika da NATO šefovi posete Srbiju, prekontrolišu realizaciju postignutog i izdaju nove zadatke.

Najpre je krajem januara u poseti bio zamenik predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO general-potpukovnik Mark Šisler. Nakon što mu je referisao general Ljubiša Diković, general Šisler je u spisak potencijalnih janičara dopisao jednu inžinjerijsku četu, na prigodnom predavanju izgrdio Rusiju, podelio slatkiše i ćuške i otišao dalje. Samo nedelju dana kasnije u Domu Vojske u Beogradu, italijanski brigadni general Ćezare Marineli preuzeo je dužnost šefa „NATO vojne kancelarije za vezu“ u Srbiji. Primopredaji dužnosti je prisustvovao načelnik štaba Komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, general-potpukovnik Leonardo di Marko. General di Marko je u Beogradu održao i prigodno predavanje na temu: „NATO Saveznička komanda Združenih snaga Napulj – aktuelne operacije i izazovi budućnosti“.  

cesare-marinelli-leonardo-di-marko-lucio-batta

NATO generali Ćezare Marineli, Leonardo di Marko i Lućio Bata

Tek što je di Marko zamakao iza ćoška a preko Podgorice i Prištine u pohode nam je došao Komandant Savezničke (NATO) komande za operacije general Filip Bridlav. On je prećutao o čemu je govorio u Prištini ali je glasno pozdravio to što su se "Tokom protekle godine NATO i Srbija saglasili da prodube saradnju potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva, koji je pružio novu priliku za jačanje našeg dijaloga, međusobnog razumevanja i saradnje". Kada u Srbiju dođu predstavnici Ruske federacije vlast se upire da na sva zvona najavi istorijske domete na polju vojne saradnje iza kojih, nažalost, ne slede nikakva zvanična dokumenta, konkretni rezultati ili aktivnosti. Samo „prodaja magle“ i zbunjivanje javnosti.  

filip-bridlou-nato

Filip Bridlou, NATO komandant za Evropu

Kad stignu NATO predstavnici, rezultati su odmah vidljivi. Pre par dana skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao je saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, koji je potpisan septembra 2015. godine. Lep podsticaj angažovanju srpskog mesa na NATO ratištima i dodatni impuls uništavanju svih mogućih viškova naoružanja. Predstojeći izbori na svim nivoima biće prilika ne samo da se građani Srbije izjasne o pravcima političkog i ekonomskog „razvoja“ zemlje već i o pravcima obrambene i bezbednosne politike i mogućnost da se konačno zahvalimo NATO savetnicima i upravljačima i pomognemo da se Srbija oslobodi NATO okupacije i okrene vlastitim bezbednosnim interesima.   Savet Srpskog pokreta Dveri za Odbranu i bezbednost
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.