Autorski tekstovi

Svetski dan hrane - hrana je život

Svetski dan hrane - hrana je život

Od malih nogu hrana je ljudima predstavljala čin zadovoljstva. Kada smo pili majčino mleko, što je prvi ljudski dodir sa hranom osetili smo dva zadovoljstva telesni, ali i zadovoljstvo u ukusu. Roditelji bi trebalo da navikavaju decu i uključuju različite vrste hrane u njihovu svakodnevnu ishranu, iako oni to neće sa zadovoljstvom prihvatiti baš svaki put, ali ono što će to rezultirati kasnije jeste mnogo važnije za njihovo zdravlje i način života.

Raznovrsna ishrana bogata povrćem i voćem omogućava konzumentima zdrav život. Neosporna je činjenica da ljudi koji vode računa o načinu na koji se hrane i koje namirnice koriste u ishrani manje ili nikako ne oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije i ostalih bolesti koje uzimaju danak globalizacije. Koliki je značaj hrane pokazuje činjenica da je u porastu infarkt miokarda populacije ispod četrdeset godina izazvan preteranom gojaznošću.


Stoga hrani treba pristupiti veoma ozbiljno i učiniti sve da se stanovništvo obrazuje i edukuje u pogledu ishrane. Mediji tu igraju bitnu ulogu, jer su to sadržaji koji najlakše i najbrže dopiru do najširih krugova svih uzrasta populacije. Obrazovni sistem bi takođe morao više pažnje da posveti edukaciji učenika. Kroz obrazovni sistem od namlađeg uzrasta, deca bi od malena bila naučena značaju hrane kao i na koji način da je konzumiraju. Čini mi se da se ovo ne čini ili barem nedovoljno, jer globalni lobisti koji rade za velike svetske korporacije čine sve da veštački proizvodi drže primat na svetskom tržištu.


Veliki broj svetskih kuvara napravili su kult ličnosti i hrane. Upravo su oni bastioni koji čuvaju identitet i tradiciju domaće ishrane, obogaćujući je primesama svih ostalih svetskih kuhinja. Najdalje u tom smislu je otišao čuveni engleski kuvar  Džejmi Oliver, koji je u okviru svetske turneje pokušao da pobedi globalnu industriju hrane. Posetio je veliki broj škola gde je određeno vreme kuvao hranu za decu.  Susreo se sa mnogo gorom situacijom nego što je mogao da zamisli. Primera radi deca Amerike su izuzetno gojazna, ali ono što je za njega posebno bilo poražavajuće jeste činjenica da deca i pored toga što svaki dan konzumiraju pomfrit za užinu nisu znala da prepoznaju krompir kada im ga je pokazao. I to je najbolji pokazatelj koliko je industrijalizacija uzela maha u svim segmentima života. Hrana nije samo puko konzumiranje i potreba.  Hrana je život!


 

Dragana Milićević

Član Saveta za poljoprivredu Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević