Autorski tekstovi

„Tajna slobode počiva u hrabrosti“

„Tajna slobode počiva u hrabrosti“

Iako je svetski dan ljudskih prava 10. decembra u Srbiji ga je ujedinjena opozicija obeležila nešto ranije. Razlog tome je što je u našoj državi ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na političko delovanje.

Protestni skup je nosio naziv „Stop krvavim košuljama“, ali je mogao nositi i „Stop medijskom linču“, „Stop medijskom mraku“, „Stop krađi izbora“, „Stop otpuštanju trudnica“, „Stop otimanju penzija“,  i tako u nedogled. Sve ovo nas navodi  na razmišljanje u kakvoj to državi živimo, i da li od nje možemo da se odbranimo.


Da bi se u jednoj državi poštovala ljudska prava, politički sistem koji je vodi dužan je da obezbedi – visok  nacionalni dohodak, slobodu govora, odsustvo političkih, nacionalnih i verskih konflikata, postojanje nezavisnih medija. Kao i da stvori atmosferu tolerantne političke kulture, neguje demokratske tradicije, i radi na podizanju građanske svesti o važnosti ljudskih prava i njihovom poštovanju.


Iz svega navedenog možemo zaključiti da u Srbiji ne postoji poštovanje svih relevantnih ljudskih prava. Po visini nacionalnog dohotka Srbija je u rangu nerazvijenih zemalja. Sloboda govora gotovo da ne postoji. Socijalna raslojavanja kao posledica tranzicija se ubrzano šire, kao i medijski mrak. Gotovo da ne postoji nijedno pravo koje se na različite načine ne ugrožava.


U kontekstu političkih prava nijedan izborni ciklus nije prošao bez zloupotreba i kršenja biračkih prava. Dakle, mi danas danas živimo u nedemokratskoj državi, a protest u subotu je pokazao da itekako možemo i imamo snage da se od takve države odbranimo i stvorimo demokratsko društvo.


 

Dragana Milićević

Član saveta za socijalna pitanja Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević