Novosti

Tamara Kerković: Dan porodice u Nišu

Dveri Niš

Tamara Kerković: Dan porodice u Nišu

GrO Dveri Niš obeležila je Nedelju porodice a tom prilikom prof. dr Tamara Milenković Kerković izjavila je sledeće:

Poštovani prijatelji, drage Nišlije, draga naša deco.

Dobro nam došli na manifestaciju Dana porodice koju tradicionalno organizujemo u Nedelji  porodice od 15.maja do 26.maja u ovom najlepšem mesecu u godini , i u centru ovog našeg prelepog carskog Grada Niša.


Porodica je veza sa našom prošlošću i most ka našoj budućnosti.

Ona nije najvažnija stvar, porodica je sve.

Svi mi počinjemo i završavamo sa porodicom.
Porodica je kompas koji nas vodi. Ona nas inspiriše da dosegnemo velike visine, i teši kada povremeno padnemo

Čovek putuje svetom tražeći ono što mu treba, a zatim se vrati kući da to nađe.


Najznačajnije odluke koje donosimo u životu upravo se tiču porodice. Kada donesete odluku da imate dete , upravo ste pristali da vaše srce bude zauvek izvan Vašeg tela.
Najveće vrline čoveka i ljudskog društva se stvaraju I čuvaju u porodici I u domu.


SP Dveri već deset godina obeležava Dan porodice i time želi da skrene pažnju na ovu najveću vrednost u životu svakog čoveka ali i suštinu programa SP Dveri kao pokreta porodičnih ljudi čija je ideja da Srbija postane prijatelj porodice.


Porodična politika je politika budućnosti.


Danas u Srbiji nema institucije koja se  bavi porodicom, njenim blagostanjem i materijalnim i duhovnim.
Naprotiv kao da se sve protiv porodice zaverilo. Kao i da je i na globalnom planu ali i ovde u Srbiji porodica došla pod udar korporativnog totalitarizma  u kome je profit sve a čovek sveden na beznačajnu jedinku koja je bitna dok troši i dok korporacija na toj atomiziranoj jedinki zarađuje. Odatle ogromno otuđenje, odatle umiranje porodičnih vrednosti, odatle suluda zakonska rešenja o oduzimanju dece siromašnim porodicama, odatle Sodoma i Gomora rijaliti programa, sunovrat obrazovanja , sunovrat morala, odatle sunovrat solidarnosti koja se samo u porodici uči,  i opšta ravnodušnost prema nesreći drugih ljudi. Toga u Srbiji nikada nije bilo.


Mi , SP Dveri se od osnivanja , već punih 20 godina zalažu za stavljanje porodice u centar društvene zaštite. Jer porodica je početak i kraj svih nas.  zalažemo za osnivanje Ministarstva za porodicu čiji će prvenstveni zadatak biti očuvanje i unapređenje svake porodice u Srbiji.
Naša centralna ideja je da porodica mora da bude na prvom mestu u državi i da se samo u zdravoj porodici mogu odgajati zdravi članovi jednog društva.


Al ne samo porodice sa više dece, već i samohrani roditelji, samačka i staračka domaćinstva , svi moraju biti zaštićeni politikom koja staje u tri reči SRBIJA PRIJATELj PORODICE.


Sve sfere društva treba da u fokusu imaju ovu vrednost.

Mediji – obrazovne i vaspitne programe.

Radno zakonodavstvo – prilagođeno potrebama roditelja.

Socijalna politika – pomoć za razvoj i očuvanje porodice i svih koji imaju probleme.

Populaciona politika – podrška rađanju.
Reforma poreske politike koja će favorizovati i stupanje u brak i rađanje - protiv nestajanja naroda na ovim prostorima.


Država Srbija treba da bude prijatelj porodice. A rađanje svakog deteta treba da bude mali praznik.


Jer kako kaže jedan pesnik, naša deca su strele ljubavi koje odapinjemo u budućnost.


Hvala Vam što ste danas tu da zajedno proslavimo ovaj veliki praznik i da gledajući ovu divnu decu i njihovu radost i osmehe postanemo i sami bolji i svesniji koju vrednost branimo i za šta treba da se borimo. Uživajte!

 


GrO Dveri Niš


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.