Novosti

Još samo jedan dan za glasanje u inostranstvu!

Još samo jedan dan za glasanje u inostranstvu!

Ukoliko živite u inostranstvu i želite da glasate na predstojećim Parlamentarnim izborima zakazanim za 24. april 2016. god. u Republici Srbiji, pročitajte tekst i uputstvo, koje sledi:

PRIJAVA

 za glasanje mora da se dostavi nadležnom konzulatu/ambasadi Republike Srbije pre 2. aprila 2016.

 1. Ukoliko živite u inostranstvu i želite da glasate na predstojećim Parlamentarnim izborima u Republici Srbiji, neophodno je da postupite prema ovom uputstvu i dostavite traženi formular ili formulare zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije na adresu nadležne ambasade ili konzulata Republike Srbije najkasnije do 2. aprila 2016. godine.
 
 1. Prema važećem zakonu, građani Republike Srbije sa biračkim pravom koji žive u inostranstvu mogu svoje biračko pravo da ostvare samo u diplomatsko–konzularnim predstavništvima Republike Srbije.
 
 1. Postoji još jedna mogućnost za otvaranje dodatnih biračkih mesta u inostranstvu, u slučaju da se sa jedne lokacije prijavi više od 100 birača.
 

izbori-glasanje

 
 1. Spisak ambasada Republike Srbije se nalazi (ĆIR, LAT).

Spisak konzulata Republike Srbije se nalazi (ĆIR, LAT).

 
 1. Nadležni konzulat za Kaliforniju je u Čikagu, pa sva prepiska ide sa njima.
 
 1. Prvo proverite da li imate VAŽEĆU LIČNU KARTU Republike Srbije. Čak i ako nemate VAŽEĆU ličnu kartu, bitno je da je imate i da na njoj pronađete jedinstveni matični broj građana (JBMG). Ako vam je lična karta nevažeća, možete da koristite važeći srpski pasoš.
 

glasanje-dijaspora-manja

 
 1. Na ličnoj karti Vam se nalaze dva neophodna podatka (pored ostalih) koje morate da unesete u formular:
  1. Jedinstveni matični broj građana (JMBG). Taj broj se obično nalazi sa druge strane nove plastične lične karte. Prepoznaćete ga jer je prvih 7 brojeva u stvari Vaš datum rođenja. Na primer, ako ste rođeni 17. decembra 1990. godine, prvih 7 brojeva će glasiti: 1712990.
  2. Mesto, opština i adresa prebivališta u Srbiji. To se takođe nalazi na drugoj strani nove plastične lične karte.
 
 1. Sada treba da proverite da li ste upisani u JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK u Republici Srbiji:
  1. Otiđite na sajt: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal
  2. Ukucajte svoj jedinstveni matični broj građana u rubriku gde piše JMBG.
  3. Ukucajte takođe 4 crvena slova koja ćete videti ispod JMBG rubrike u rubriku iznad koje piše ”PONOVI TEKST SA SLIKE”. Ova crvena slova su tu radi sigurnosne provere da je JMBG ukucala živa osoba a ne kompjuterski program. Ukoliko crvena slova nisu baš jasna, možete da zahtevate nova 4 crvena slova tako što ćete pritisnuti kvadratić na desnoj strani ispod crvenih slova.
  4. Kada ste ukucali JBMG i četiri crvena slova u odgovarajuće rubrike, pritisnite dugme ”Pretraži”.
  5. Ukoliko ste upisani u jedinstveni birački spisak, pojaviće Vam se adresa biračkog mesta u Srbiji na kome treba da glasate, prema Vašoj adresi prebivališta.
  6. Ukoliko niste upisani u jedinstveni birački spisak, pojaviće se poruka: BIRAČKO MESTO: NE POSTOJE PODACI ZA TRAŽENI JMBG!
 

glasanje-srbija

 
 1. Ukoliko ste upisani u JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK u Republici Srbiji, treba da popunite samo jedan formular: ”Z A H T E V ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU”. Taj formular je prikačen.
 
 1. Ukoliko NISTE upisani u JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK u Republici Srbiji, treba da popunite dva bazično ista formulara, samo sa različitim nazivima: (1) ”ZAHTEV ZA UPIS U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK U REPUBLICI SRBIJI” i (2) ”ZAHTEV ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU”. Oba formulara su prikačena.
 
 1. U ove formulare morate da unesete i Vašu adresu prebivališta u Republici Srbiji, kao i Vašu adresu u inostranstvu. Na Vašu adresu u inostranstvu ćete onda dobiti poziv za glasanje iz nadležnog konzulata/ambasade.
 
 1. Popunjen i potpisan formular (ili dva formulara u slučaju da treba da budete upisani i u jedinstveni birački spisak), zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije potrebno je dostaviti (u slučaju ako živite u Kaliforniji, na primer) Generalnom konzulatu u Čikagu, i to na jedan od sledećih načina:
    1. Poštom na adresu: Consulate General of the Republic of Serbia, 201 E. Ohio St. Suite 200, Chicago, IL 60611
    2. Faksom na broj: +1 312 670 6787
    3. E-mail-om: [email protected]
  Znači, ako se desi da je istekla važnost Vaše lične karte, ali zato imate važeći srpski pasoš, onda to koristite, tj. Iskopirajte ili iskenirajte stranicu pasoša sa slikom i Vašim podacima. Ako šaljete formular (ili formulare) e-mail–om, formulare popunite, potpišite i onda ih skenirajte da biste mogli da ih prikačite na Vašu elektronsku poštu. Takođe iskenirajte obe strane lične karte, ako nju šaljete kao dokument, ili iskenirajte stranice pasoša gde se nalazi slika i Vaši podaci. Ovo uputstvo je sastavila prof. dr Jasmina Vujić. Ukoliko imate dodatna pitanja, obratite joj se na [email protected]    

Uputstvo i forumulari (za štampu):

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.