Српски Покрет Двери - Лого
Search
Delegacija Srpskog pokreta Dveri  u Bratuncu i Srebrenici

Četvoročlana delegacija Srpskog pokreta Dveri 1. oktobra 2017. posetila je u Republici Srpskoj opštine Bratunac i Srebrenica i tom prilikom odala poštu nevino stradalim žrtavama u poslednjem ratu (od 1992-1995).

Delegaciju su predvodili potpredsednici Srpskog pokreta Dveri dr Predrag Mitrović i Marko Pušica, a u delegaciji uzeli su učešće Stefan Svrkota, savetnik pri Odboru za spoljnu politiku Dveri, i Goran Igić, nacionalni koordinator Saveta za manjinska pitanja.

Samo na vojničkom groblju u Bratuncu sahranjeno je preko 3.280 srpskih stradalnika, poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, te je odana počast Srbima ovog područja stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju.




Mnogi i ne znaju danas u Srbiji da su i Srbi iz Srebrenice i birčanskog kraja žestoko stradali u ratu, te da mnoge izgnane porodice nisu mogle preseliti kuće i okućnice, ali su preneli kovčege svojih mrtvih.  Njihove humke su strašni znamen  i trajna opomena nama. Oni su žrtve prinesene na oltar otadžbine, a. njihove glave su položene u temelje Republike Srpske.

Danas kada se u svetu, skoro isključivo govori o muslimanskim žrtvama u Srebrenici, izvučenim van konteksta ratnih zbivanja, kada se srpski narod nepravedno proglašava genocidnim, a zaboravlja se na primer masakr nad Srbima u selima Kravica, Bjelovac, Višnjica i drugde u selima Podrinja,  a i znajući kako režim u Beogradu „brani“ srpske interese na primeru Kosova i Metohije, izražavamo bojazan da vladajući Beograd ne razume ili neće da razume značaj državotvornosti Republike Srpske. To se nekako najjasnije vidi iz Bratunca i Srebrenice, gde se može videti da su posledice rata trajno nasleđe, nesrećnih ljudi na tom prostoru, i Srba i muslimana, koji pokušavaju da danas zaleče ratne rane.




Kao što su pre više godina Dveri prve objavile časopis posvećen razobličavanju poluinformacija  o Srebrenici, tako i danas Dveri se zalažu za opstanak Republike Srpske, koja će biti pred nebivalim pritiscima u narednim mesecima.

Bratska toplina i pozitivan odnos prema celokupnom angažmanu Srpskog pokreta Dveri je osnovni utisak koji su poneli članovi delegacije.

Povod za dolazak i podršku tamošnjim Srbima je bio nedavno obeleženi  Dan opštine Bratunac, jer se 25. septembar obeležava kao takav, zato što je na taj  dan 1927. godine Bratunac dobio status opštine.

 

Info služba Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: