Српски Покрет Двери - Лого
Search
Devedesetdevet godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Danas se navršava 99-ta godina od Velikog narodnog zbora u Rumi, a sutra u Novom Sadu 99-ta godina od Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji.

Ta dva događaja predstavljaju prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.


Šta je prethodilo ovom bitnom događaju za čitav srpski narod, naročito za Srbe u Vojvodini?


Raspadanjem Austrougarske monarhije (1867-1918), usled proboja Solunskog fronta i strahovitim napredovanjem Srpske vojske, došlo je do stvaranja nekoliko zajednica – budućih država. Tako je 06. oktobra 1918. godine u Zagrebu osnovano Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba sa ciljem da se preko Zagreba vrši buduće prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Srbi u Sremu, Bačkoj, Baranji i Banatu na to nisu hteli da pristanu i tražili su neposredno prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom.


To se najbolje vidi u drugom zahtevu Velikog narodnog zbora u Rumi:



I u jednom od zahteva Velike narodne skupštine u Novom Sadu:




Dan kada su prvi put glasale žene


Velika narodna skupština u Novom Sadu je značajna i po tome što su joj prisustvovale i na njoj  glasale sedam žena. U to vreme u Evropi žene nisu imale pravo glasa, niti su bile prisutne u političkom životu. Iz Novog Sada na Skupštini je bila Milica Tomić, ćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, Marija Jovanović iz Pančeva, a iz Subotice Skupštini su prisustvovale Manda Sudarević, Mara Malagurski Đorđević, Kata Prčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković.


Politička zrelost naroda i nezrelost političke elite tog vremena


Ovo nam ukazuje na potpunu zrelost Srpskog naroda u pogledu želje da se stvori jedinstvena Srpska država na Balkanu, koja nažalost nije ostvarena zbog stvaranja Kraljevine SHS, a kasnije Kraljevine Jugoslavije. Tako smo čitav vek borbe za oslobođenje srpskog naroda utopili u jednu maglovitu ideju i ušli u vek lutanja iz kog nikako da izađemo.


Sledeće godine se navršava 170. godina od rađanja Srpske Vojvodine i 100. od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Krajnje je vreme da definišemo ciljeve kao narod i da sve svoje snage upregnemo u ostvarivanje tih ciljeva. Srpski pokret Dveri na ovim temeljima kandiduje ideju stvaranja jedinstvene Srpske države na Balkanu mirnim putem. Ako su to naši preci, pre jednog veka, mogli da učine glasanjem u Rumi i Novom Sadu, moći ćemo sutra i mi u Podgorici i Banja Luci.


Odbor za Vojvodinu

Srpski pokret DVERI

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: