Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri na parastosu borcima JVuO na Kosovu i Metohiji

U subotu 5. avgusta 2017, na Lokvicama, predstavnici Srpskog pokreta Dveri prisustvovali su parastosu borcima Drugog kosovskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Delegaciju su činili narodni poslanik  Zoran Radojičić, direktor pokreta Slobodan Dimović, članovi Glavnog odbora: Goran Milenković, Nebojša Đorđević, Dragan Manić i Miodrag Stojaković. Parastos je održan na lokaciji zvanoj Lokvice, koja se jednim delom nalazi u ataru sela Blaževa, opština Brus, a delom u ataru sela Koporiće, opština Leposavić. 


Upravo na toj lokaciji je podignut spomenik pripadnicima Drugog kosovskog korpusa – GŠ 193, kojima je komandovao major Živojin Marković, a koji su se aktivno borili protiv nemačkog okupatora i njihovih saradnika, štiteći narod ovog kraja. Domaći i strani istoričari su upoznati sa činjenicom da su pripadnici Gorskog štaba 193 oslobađali i savezničke vojnike, pilote, koje su nemci zarobili – amerikance, engleze i ostale, omogućavajući im da se ponovo pridruže svojim saborcima i nastave borbu protiv neprijatelja. Spomenik je podignut zalaganjem, pored ostalih, članova Ravnogorskog pokreta – opštinski odbor Leposavić, u kome je Milenković predsednik.


Ovo je četvrta godina za redom kako se organizovano posećuje lokacija Lokvice, gde se u svojim molitvama, kroz predavanja istoričara i prikladan kulturni program sećamo pripadnika JVuO kojom je komandovao Dragoljub Mihailović, koji su prvi podigli ustanak u okupiranoj Evropi u nameri da pruže organizovan otpor naci-fašizmu i svoj narod oslobode od okupatora.

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri




Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: