Српски Покрет Двери - Лого
Search
Glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS-a Nenadu Lj. Stefanoviću:

Ističući činjenicu da je sloboda medija jedan od stubova demokratije i imajući u vidu Zakon o javnim medijskim servisima („Službeni glasnik Republike Srbije“, 83/2014, 103/2015 i 108/2016), a posebno:

1.  član 6. prema kojem se „odgovornost javnog medijskog servisa prema javnosti“ između ostalog ostvaruje „učešćem javnosti u unapređivanju radijskog i televizijskog programa“; te

2. član 7. prema kojem se pod javnim interesom,  koji javni medijski servis ostvaruje kroz svoje programske sadržaje, podrazumeva:

– „poštovanje i podsticanje pluralizma političkih, verskih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka i verskih zajednica“ (tačka 4)

– „nepristrasno obrađivanje političkih, istorijskih, privrednih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, ekoloških i drugih pitanja, omogućavajući ravnopravno sučeljavanje različitih stanovišta“ (tačka 7);



Mi, dole potpisani, upućujemo Vam sledeće ZAHTEVE:

1.      U cilju podsticanja pluralizma političkih ideja, zahtevamo ravnopravan tretman i veću zastupljenost informacija o opozicionim političkim akterima u Srbiji i vesti o njihovim aktivnostima u informativnom programu Radio-televizije Srbije (u daljem tekstu RTS);

 

2.      U cilju nepristrasnog obrađivanja društveno-političkih tema, zahtevamo uvođenje svakodnevnih polemičkih emisija o važnim i aktuelnim temama, a u kojima bi mišljenje sučeljavali predstavnici različitih političkih opcija i u kojima bi predstavnici opozicije i vlasti bili podjednako zastupljeni. Takve emisije moraju se puštati u udarnom terminu, posle Dnevnika, svako veče tokom radne nedelje.

 

3.        U cilju ravnomerne zastupljenosti informacija iz različitih delova Srbije, zahtevamo da, pored „Beogradske hronike“ koja pruža vesti i informacije iz Beograda, u informativnom programu RTS-a budu zastupljeni i drugi delovi Srbije, te naročito zahtevamo ravnomernu zastupljenost vesti i informacija iz svih regiona i okruga naše zemlje u emisijama kao što je „Srbija danas“.

 


  Verujući u Vašu dobru volju i novinarsku etiku,  i verujući da imamo zajednički cilj, a to je postojanje politički nezavisnog javnog medijskog servisa, očekujemo da ćete uvažiti naše zahteve.



Boško Obradović


Predsednik Srpskog pokreta Dveri 



Milan Stamatović


Predsednik Zdrave Srbije

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: