Српски Покрет Двери - Лого
Search

Консултације треба да се одрже што пре, већ до краја ове године. 

     У оквиру одговора на посланичка питања током јучерашњег заседања лажне Скупштине, Ивица Дачић је потврдио да се почетак дијалога између власти и опозиције одлаже за следећу годину, с тим што је нагласио да ће то „сигурно бити почетком наредне године“. Тим поводом је рекао „да су копредседници тог дијалога председник Народне скупштине и представници Европског парламента“ и „да формирање прелазне Владе не може бити предмет тог дијалога“, као и да „ми треба да разговарамо да ли треба мењати неке законе и какве изборне услове створити“.
           
Као прво, поставља се питање да ли се Ивици Дачићу може веровати и да ли ће се одлагање почетка дијалога поновити, са циљем да се скрати време до ванредних избора и изборни услови суштински не промене? Да би смо проверили искреност Ивице Дачића у свему овоме предлажемо да одмах закаже консултације између представника власти и представника опозиције, на којима бисмо се договорили око динамике овог дијалога: када ће тачно почети, до када мора да се заврши, како ће се спровести договорено и колико времена мора бити остављено пре ванредних избора на свим нивоима за спровођење услова да сви ти избори буду заиста слободни и поштени. Ако Дачић није спреман да прихвати овај конкретан, конструктиван и добронамеран предлог који долази од стране опозиције, то значи да је његова нова улога да дијалог одлаже и замајава јавност као и до сада.
           
За консултације са представницима опозиције Дачићу није потребан Европски парламент већ добра воља и основна демократска култура. Нема разлога да се чека учешће делегације Европског парламента већ овај посао можемо да започнемо сами, а представници ЕП увек могу да се прикључе.
           
Подсећамо Ивицу Дачића да је актуелна Влада Србије већ техничка, прелазна Влада, којој је владајућа већина унапред скратила мандат на годину и по дана, упркос томе што у нелегитимној Народној скупштини нема опозиције и власт има апсолутну већину. Међутим, дијалог између власти и опозиције мора да се заврши формирањем неког радног тела које би гарантовало спровођење договореног, било да је то нека нова прелазна Влада нестраначких стручњака или су то ко-министри у садашњој прелазној Влади из редова опозиције у кључним министарствима за спровођење избора, или неко посебно Министарство или Комисија који би се тиме бавили. Без тога садашњој власти се ништа не може веровати, па чак ни на потписану реч на будућем споразуму између власти и опозиције о фер изборима.
 
 
Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: