Српски Покрет Двери - Лого
Search

Данас се у Народној скупштини не бира нова Влада Србије већ прелазна, техничка Влада која треба да обавља текуће послове до организације ванредних избора на свим нивоима. С обзиром да је Скупштина нелегитимна, настала на недемократским и противуставним изборима, и да у њој нема опозиције, овако лоше стање српске демократије и парламентаризма је неодрживо и хитно треба да идемо на ванредне парламентарне изборе. Пошто је исто стање и у покрајинској и у свим локалним скупштинама потребни су нам ванредни избори на свим нивоима, који би били одвојени од председничких и градских избора у Београду.

      Пошто не видимо разлог зашто би се чекало годину и по дана за ванредне изборе када немамо легитимну ни Скупштину ни Владу, Српски покрет Двери предлаже да ванредни парламентарни избори буду одржани најкасније до јуна идуће године, с тим што би медији морали бити ослобођени одмах и формирана Комисија састављена од представника власти и опозиције која би надгледала да услови за те изборе буду заиста слободни и поштени. Разлог за ванредне изборе је и тај што грађани више ништа не верују садашњем Кризном штабу у вези са препорукама око борбе против заразне болести. Такође, недопустиво је да актуелна власт и Народна скупштина без опозиције самостално одлучују о судбини Косова и Метохије, већ је то тема о којој се може расправљати тек кад сви политички актери буду присутни у скупштинском и медијском животу.

Владајући режим је свестан да је бојкот успео, да оваква Скупштина без опозиције нема смисла и да ће Влада која се данас бира бити само прелазна и техничка. Сада је још остало да се што пре седне за преговарачки сто и заједнички договоре термин и услови за слободне и поштене ванредне изборе. Српски покрет Двери сматра да са тим не треба чекати, да то можемо и сами без учешћа посредника из ЕУ и да ако власт не жели нормализацију и демократизацију српске политичке сцене и отварање дијалога на ову тему за то нема другог одговора сем опште грађанске непослушности и протеста који ће власт натерати на попуштање и хитне ванредне изборе под фер условима.
 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: