Делегација Српског покрета Двери, коју су поред мене чиниле и колегинице чланови Председништва Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић, Маја Митић и Гордана Маринковић Савовић, управо је овде у седишту Делегације ЕУ у Београду завршила онлајн консултације са делегацијом Европског парламента која ће посредовати у дијалог између власти и опозиције у Србији.

Моја порука европарламентарцима била је да дијалог већ много касни, да јe прошло 11 месеци од прошлогодишњих лажних избора, а да је остало мање од годину дана до следећих избора у Србији. Поновио сам предлог Двери да дијалог почне што пре и у најбржем року буде завршен како би остало довољно времена да се договорено и примени. Као једини логичан формат предложили смо директне преговоре између представника власти на челу са председницима СНС и СПС и представника бојкот опозиције, јер не видимо логику учешћа других опозиционих колега који су били задовољни прошлогодишњим изборним условима. Такође, предложили смо да дијалог буде окончан до краја јуна како бисмо имали најмање 6-9 месеци до избора за колико-толико слободне и поштене предизборне услове. Нагласили смо да није довољно да медији буду слободни само месец дана док траје изборна кампања већ да је много важније да буду слободни у предизборном периоду, тј. у ових 6-9 месеци пре избора.

Тражили смо гаранције да ће оно што се договоримо у овом дијалогу бити заиста и примењено, и као предлог дали више опција како би опозиција могла да учествује у контроли комплетног предизборног и изборног процеса. То може бити прелазна. техничка нестраначка Влада као у Аустрији пре неколико година, ко-министри из редова опозиције у кључним министарствима као што је био случај у Црној Гори или заједничка Комисија власти и опозиције, по угледу на пример добре праксе из суседне Северне Македоније. И оно што је посебно важно, предложили смо промену изборног система како би грађани могли да гласају и за кандидате по имену и презимену, а не само за затворене партијске изборне листе. Такође, поновили смо наш захтев за ванредне изборе на свим нивоима, дакле, не само ванредне парламентарне републичке већ и покрајинске и локалне изборе, јер су садашњи парламенти без опозиције подједнако недемократски и бесмислени на свим нивоима власти у Србији.

На крају смо изразили своју жељу и наду да делегација ЕП не одуговлачи почетак и завршетак директних преговора између власти и опозиције у Србији већ да што пре дођемо до мирног и демократског изласка из велике политичке кризе у којој се Србија нашла и коначно имамо слободне и поштене изборе, па нека грађани онда на њима слободно бирају и буду бирани.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: