Српски Покрет Двери - Лого
Search

Из најновијих изјава Ивице Дачића и Александра Вучића јасно је да они планирају два дијалога са опозицијом, један са опозицијом која је бојкотовала изборе и други са онима који су излазили на изборе и који су под њиховом контролом, а све у циљу обесмишљавања комплетног дијалога.

      У данашњем интервјуу за „Политику”, у којој нити један од лидера опозиционих политичких странака и покрета који су бојкотовали прошлогодишње изборе на свим нивоима није добио интервју годинама уназад, Ивица Дачић је изнео низ неистина.

Мандат председника Србије и мандат скупштине града Београда истичу у различитим роковима, тако да председнички и београдски избори ни по ком основу не морају бити у истом термину. Тек у истом термину са њима не треба да буду ванредни републички парламентарни избори, који заједно са ванредним покрајинским изборима треба да буду расписани раније. Не заборавимо да су потребни и ванредни локални избори у читавој Србији, јер су и ти локални парламенти без опозиције бесмислени и неодрживи.

Ивица Дачић, који је најпре изјавио да ће владајући режим прихватити свих 29 препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) при ОЕБС-у, а онда то порекао, у интервјуу је слагао да у наведеним препорукама постоје само две тачке које се тичу медија и намерно изоставио ону најважнију која се тиче рада РЕМ-а: „Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba ojačati, a njegove obaveze tokom perioda kampanje treba da budu izričito definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima. REM bi trebalo da deluje samoinicijativno, uključujući preduzimanje blagovremenih aktivnosti zasnovanih na sistematskom praćenju izveštavanja o izborima i postupanja u skladu sa utvrđenim propisima”. Зато што га непрестано подсећам на цитате из овог извештаја у којима су садржани сви захтеви опозиције за слободне и поштене изборе, које је он јавно прихватио, то је био разлог да ме изнова кукавички вређа у новом интервјуу, јер добро зна да на режимским медијима нећу добити прилику да му одговорим.

Из најновијих изјава Ивице Дачића и Александра Вучића јасно је да они планирају тзв. „дијалог на два колосека”, односно два дијалога са опозицијом, један са опозицијом која је бојкотовала изборе и други са онима који су излазили на недемократске и противуставне изборе, у циљу обесмишљавања комплетног дијалога. Улога Ивице Дачића је да се прави дијалог између власти и опозиције стално одлаже, а ускоро се може очекивати и увођење контролисане опозиције у будући дијалог како би се на тај начин све потпуно обесмислило и спречило побољшање изборних услова.

На крају, поставља се питање докле ће Ивица Дачић да критикује власт пре 2012. године у којој је био први потпредседник Владе и министар полиције? Докле ће Александар Вучић да критикује бивши режим у коме је седео његов садашњи коалициони партнер Ивица Дачић и СПС из четири владе у међувремену (2012, 2014, 2016, 2020), као и низ његових најближих садашњих сарадника попут Зоране Михајловић, Горана Кнежевића, Расима Љајића, Синише Малог, Јелене Триван, Горана Весића…? Зашто се садашњи режим коначно не обрачуна са бившим режимом тако што похапси све одговорне за пљачку, криминал и корупцију? Да ли зато што би онда морао да почне од актуелног председника Народне скупштине и министара у садашњој Влади? Грађанима Србије је мука и од бивше и од садашње власти и желе да коначно изађу из тог зачараног круга и уђу у промену комплетног корумпираног система који овде влада већ три деценије.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: