Српски Покрет Двери - Лого
Search

Делегација Српског покрета Двери, коју су предводили народни посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић, у петак 27. децембра 2019. године предала је у Патријаршији у Београду писмо Патријарху Иринеју у коме се тражи заказивање хитног великог црквено-народног сабора у Подгорици. У писму Патријарху Двери оцењују да је хапшење великог броја народних посланика и грађана у Црној Гори због противљења доношењу закона о верским слободама само финале покушаја урушавања духовног и националног идентитета Срба у Црној Гори од стране владајућег режима Мила Ђукановића. После укидања српског језика, затирања ћирилице, прогона свештенства Митрополије црногорско-приморске и укидања права на рад у државној управи свима који су се изјаснили као Срби, црногорска власт отишла је још даље покушајем да отме светиње СПЦ у Црној Гори.

     Скандалозни закон о верским слободама није ништа друго него неокомунистички акт против имовинских права Цркве која је у Црној Гори много старија од државе. Ова погубна и антиправна пракса црногорског режима сада може бити подстрек за друге режиме у окружењу да такође ударе на имовину СПЦ. Слични покушаји узурпирања црквене имовине могу се очекивати у Хрватској, Босни и Херцеговини, посебно у Федерацији БиХ, као и на просторима лажне државе Косово, односно Косова и Метохије где смо већ имали сличне случајеве да се присваја црквена, државна и приватна имовина Срба.

     Зато позивамо Патријарха да хитно закаже велики црквено-народни сабор у Подгорици на који ће позвати представнике Срба из свих земаља региона и дијаспоре како бисмо заједнички размотрили новонасталу политичку ситуацију која доноси несагледиве последице по српски народ и СПЦ на Балкану у будућности. Ако држава Србија ћути, ако Александар Вучић не сме ни реч да каже против свог политичког брата близанца, оца и ментора Мила Ђукановића, ако је комплетан политички врх у Србији нем на оно што се дешава Србима и СПЦ у Црној Гори, надамо се да врх СПЦ неће ћутати и да ће реаговати хитним позивањем свих Срба на окуп у одбрану светиња у Црној Гори. На поменути ванредни црквено-народни сабор у Подгорици треба позвати све епископе, свештенство и монаштво СПЦ из Србије, региона и расејања, као и све политичке организације и удружења која подржавају српски народ и СПЦ у одбрани светиња у Црној Гори.

 

                                        

[ngg src=“galleries“ ids=“83″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: