Српски Покрет Двери - Лого
Search

Циљ нових мера није највећи економски већ предизборни ефекат.

      Најављене нове мере Владе Србије које подразумевају 60 евра за сваког пунолетног становника Србије, а 110 евра за пензионере у току 2021. године, као и половину минималца за три месеца за сваког приватног предузетника, апсолутно су погрешне економске мере. Није ми јасно зашто економски стручњаци и привредници у Србији ћуте док Влада Србије на погрешан начин троши паре свих пореских обвезника, плус се непрестано задужујући пред иностраним кредиторима за овако погрешно подељене финансијске подстицаје. Једино што актуелну власт очито занима није помоћ најоштећенијим секторима привреде и социјално најугроженијим грађанима већ предизборно тзв. бацање пара из хеликоптера, како би тиме био постигнут не највећи економски већ предизборни ефекат. Суштина промашаја у овим финансијским подстицајима које држава даје привреди и становништву у време пандемије јесте управо у њиховој неселективности. Ово је крајње погрешна економска политика, јер та иста и не мала средства могу много паметније да буду инвестирана у овом тешком времену.

Влада Србије никада није одговорила на једноставно питање: зашто се иста финансијска помоћ даје и предузетницима који су остали без посла и онима који су остварили екстрапрофит у време пандемије? Зашто исту новчану помоћ добијају и грађани који су мултимилионери и они који су незапослени? Зашто пензијски додатак иде и онима са највећим пензијама и онима који имају пензије испод границе сиромаштва? Може ли бити другог образложења за овако погрешан приступ Владе Србије сем да је ово предизборна подела пара, јер логичног економског и социјалног оправдања нема?

У оквиру кампање „Будимо солидарни – купујмо домаће”, Српски покрет Двери је предложио потпуно супротан пакет за помоћ домаћој привреди и становништву, који подразумева селективан приступ и помоћ само најугроженијим секторима привреде и категоријама становништва, као што су отпуштени, незапослени, пензионери са најмањим пензијама, сиромашне породице са више деце… Такође, представили смо и комплетну идеју стратешке подршке домаћим предузетницима и пољопривредницима уопште, кроз систем јавних набавки државних институција и предузећа, као и за потребе робних резерви које би куповале само домаћу робу. Такође смо осмислили и ваучере за пакете помоћи у прехрамбеним и другим производима за грађане према израђеним социјалним картама, а које би држава набављала опет искључиво од домаћих привредника и пољопривредника. Влада Србије ни после месец дана није одговорила на ове наше предлоге, а ових дана смо добили потврду да је овакав приступ најисправнији када је и нови амерички председник потписао уредбу којом се државним агенцијама налаже куповина искључиво америчке робе ради подршке и обнове домаће привреде.

Шта Србија чека да уради ово исто?

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: