Српски Покрет Двери - Лого
Search

На позив који смо добили од Делегације ЕУ у Београду да се 5. или 6. маја састанемо са делегацијом Европског парламента која ће бити посредник у дијалогу између власти и опозиције у Србији одговорили смо потврдно. На синоћној седници Председништва Српског покрета Двери такође је одлучено да се прихвати позив председника Народне скупштине за директан дијалог између власти и опозиције који почиње у среду, 28. априла без међународних посредника.

        После дуже размене мишљења, у којој се чуло више аргумената за и против ове две одлуке, већином гласова донет је начелни став да Српски покрет Двери учествује на свим разговорима о изборним условима који могу довести до слободних и поштених избора. Председништво Двери изразило је незадовољство сталним одлагањем дијалога како од стране наше власти тако и од стране делегације ЕП, јер време цури и све мање месеци је остало до избора. Надамо се да ће оба правца разговора, и са делегацијом ЕП и директно са властима, који почињу ове и следеће недеље убрзати дијалог како бисмо што пре дошли до ослобођења медија и других гаранција да ће следећи избори на свим нивоима бити колико-толико демократски. Делегација Двери у овим разговорима учествује са добром вољом да је дијалог једини миран начин да изађемо из ове политичке кризе и тако дајемо свој конструктиван и позитиван допринос, али нећемо бити спремни да у томе даље учествујемо ако видимо да је све фингирано и да не води никаквом договору.

Сматрамо да је позив председника Народне скупштине да узмемо учешћа у директном дијалогу са њим и председником СНС који почиње у среду у Народној скупштини само део испуњења нашег захтева. Позивамо председника Народне скупштине да на ове разговоре позове и друге колеге из бојкот опозиције, јер – понављамо – не видимо смисао учешћа осталих колега из опозиције који су били задовољни прошлогодишњих изборним условима. Као што смо у више наврата нагласили, прави дијалог био би између делегације власти на челу са председницима СНС и СПС, са једне стране, и делегације опозиције која је оспоравала недемократске изборе прошле године, коју би чинили представници НС, ССП, ДС, ДЈБ и Двери, са друге стране. О овом нашем ставу, као и комплетној платформи Српског покрета Двери за наступајући дијалог упознаћемо обе стране, и представнике ЕП и нашу власт у овим одвојеним разговорима који следе. Нисмо оптимисти да ће доћи до много бољих изборних услова, али не видимо алтернативу дијалогу. Што је до нас разговараћемо са свима на ову тему како бисмо избегли било какве нове друштвене тензије и сукобе, али свакако нећемо бити икебана у некој новој козметичкој лажној представи за јавност.

У дијалогу без међународних посредника који почиње у среду у Народној скупштини Српски покрет Двери представљаће председник Бошко Обрадовић и потпредседник проф. др Тамара Миленковић Керковић, а на консултацијама са делегацијом ЕП идуће недеље комплетна делегација Двери у којој су још и чланови Председништва Маја Митић, Гордана Маринковић Савовић и Радмила Васић.   

У међувремену, не чекајући милост ни наше власти ни међународних посредника, Српски покрет Двери од идућег понедељка, 3. маја започиње нову предизборну кампању под називом „ОД ПОРОДИЦЕ ДО ПОРОДИЦЕ” која креће из Ваљева, а најављујемо и прву породичну шетњу у суботу, 8. маја у Лесковцу која ће бити увертира за велику Породичну шетњу под слоганом „ЗА СВЕ НАШЕ ПОРОДИЦЕ” у суботу, 15. маја – на Светски дан породице – испред Дома Народне скупштине у Београду у 15 часова.    

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: