Српски Покрет Двери - Лого
Search

Дачић наставља да игра своју нову улогу у Вучићевом луткарском позоришту.

     На пленарној седници тзв. Националног конвента о Европској Унији, председник лажне Скупштине Ивица Дачић поновио је да ће „ових дана“ разговарати са високим званичником Европског парламента о дијалогу власти и опозиције у Србији, као и да овај дијалог о унапређењу изборних услова очекује у „првом делу идуће године“. Након што је почетак дијалога најпре из ове године пребацио за почетак идуће године, Ивица Дачић сада поново одлаже почетак дијалога и смешта га у неодређен термин до јуна месеца следеће године. Из овога је више него јасно да је Дачићев задатак да „игра како Вучић свира“, стално одлажући почетак дијалога и решавање огромне политичке кризе нелегитимности највиших државних институција у којој се Србија нашла под овом влашћу.
 
С обзиром да се не може искључити да ће ванредни избори бити већ на јесен следеће године због економске кризе која незаустављиво долази, у питању је провидни маневар владајућег режима да се потроши време до ванредних избора на свим нивоима а да се ништа не промени на боље по питању изборних услова. Ако жели да буде одговоран политичар, Дачић би требало да буде свестан да сваки дан одлагања почетка дијалога повећава степен политичке кризе и друштвених тензија у Србији, с обзиром да су власти на свим нивоима неодрживе без опозиције у парламентима који су формирани на недемократским и противуставним изборима од 21. јуна ове године.
 
Позивам Ивицу Дачића да престане са замајавањем јавности и „певањем увек исте песме“, већ да хитно закаже консултације са представницима опозиције на којима бисмо се договорили када ће дијалог између власти и опозиције почети, а када се завршити – да би било остављено довољно времена до ванредних избора да се договорено спроведе и омогуће услови за слободне и поштене изборе. Најважније питање овог дијалога нису изборни услови, јер о томе све већ пише у закону и закон само треба да се примени, већ гаранције да ће оно што буде договорено бити заиста и спроведено. Тих гаранција нема без учешћа представника опозиције у примени договореног, што може бити урађено у различитим форматима: прелазне, техничке владе стручњака, преко ко-министара из редова опозиције у министарствима која кључно утичу на регуларност избора или посебног Министарства или Комисије састављене од представника власти и опозиције задужених за спровођење и надгледање регуларности изборног процеса.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери
 
Фото: ТАНЈУГ/Тара Радовановић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: