Српски Покрет Двери - Лого
Search

С обзиром да су сви рокови истекли и да апсолутно не постоје услови за слободне и поштене изборе у марту месецу идуће године, као и да смо већ неколико месеци у кампањи бојкота тих лажних избора – једина тема свих разговора са представницима Европског парламента је померање датума избора. Сада је све у рукама делегације ЕП која следеће недеље долази у Србију. Ако они кажу да нема услова за демократске изборе – тек онда ће уследити прави преговори између власти и опозиције, и бити прекинута ова преговарачка фарса у Скупштини под посредовањем Маје Гојковић. Ако они кажу да је све у реду и да је власт унапредила услове за изборе – то значи да су између Вучића и демократије изабрали Вучића. Плашим се да ће тада и највећи заљубљеници у ЕУ у Србији бити разочарани јер ће српска демократија бити жртвована ради интересне сарадње Брисела са Вучићем.

     То неће донети ништа ново и добро већ само додатно усложњавање политичке кризе, и онда ћемо после лажних избора на пролеће опет морати да причамо о новим, правим изборима јер ће сви резултати ових лажних избора бити нелегитимни. Опозиција која је у бојкоту и на уличним протестима неће признати ни те изборе, ни будућу Скупштину и Влади нити њихове одлуке. То дугорочно од Србије прави нестабилну земљу и води нас у опасан сценарио друштвених сукоба.

     Увек понављам свим колегама из Европског парламента: Без слободе и демократије нема стабилности. Не могу се на речима залагати за европске вредности, говорити у Извештају Европске комисије о слободи медија, борби против корупције, нормалним изборима, а истовремено у пракси подржавати недемократски режим Александра Вучића. Зато је боље да одмах померимо изборе за крај следеће године, направимо споразум о слободним и поштеним изборима, договоримо механизам којим ћемо контролисати спровођење тог споразума и онда идемо на изборе после девет месеци од доношења лекс специјалиса у Народној скупштини којим би тај споразум био потврђен. То је разумно, демократски и доноси нормалност и стабилност у Србију. Па нека на тим поштеним изборима победи бољи. То је наш предлог и према актуелној власти и према посредницима из ЕУ, и сматрам да је крајње конструктиван.​

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: