Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ивица Дачић, председник лажне скупштине са кормиларом, још увек није одговорио на мој позив за консултације око почетка дијалога између власти и опозиције. Пошто се, у међувремену, интересовао за формат и теме дијалога, спремни смо да му помогнемо и у решавању тих недоумица.

     Што се тиче формата, једини смислен формат је дијалог између делегације уједињене власти и делегације уједињене опозиције која је бојкотовала изборе. То значи да, са једне стране, треба да се формира делегација од стране свих оних који сателитски учествују у власти СНС (СПС, СПАС, ЛСВ, ЛДП), и – са друге стране – оних који су бојкотовали изборе 21. јуна на свим нивоима и доказали нелегитимност власти. Немам ништа против да део делегације власти буду и представници лажне опозиције попут СРС. Што се тиче делегације опозиције, такође, нисам затворен за остале колеге из опозиције који су излазили на изборе и који су спремни да подрже заједничку платформу за преговоре са влашћу.

Што се тиче тема за дијалог, оне би требало да буду подељене у три дела:

  1. Хитно ослобођење медија за другачије мишљење и глас опозиције, а пре свега јавних медијских сервиса и телевизија са националном фреквенцијом која је јавно добро;
  2. Стварање других услова за слободне и поштене изборе (спречавање притисака на бираче, забрана функционерске кампање, нови састави РЕМ-а, РИК-а, Агенције за борбу против корупције…);
  3. Промена изборног система на свим нивоима (увођење могућности гласања и за кандидате по имену и презимену).

Најважнија тема будућег дијалога, као и једина тачка коју Српски покрет Двери кандидује за заједничку платформу опозиције за ове разговоре, биће гаранције да оно што се договоримо и потпишемо заиста буде и спроведено. То је немогуће без директног учешћа представника опозиције у спровођењу и даљем надгледању договореног. То је могуће кроз неколико модела: прелазне, техничке владе нестраначких стручњака, ко-министара из редова опозиције у неколико кључних министарстава за спровођење избора, или посебног министарства или комисије састављене од представника како власти и тако и опозиције која би имала сва потребна овлашћења да контролише примену договореног и комплетан изборни процес. Након завршетка новогодишњих празника и свих гостовања у јутарњим и другим програмима тим поводом, уз преузимање улоге водитеља и певање, Ивица Дачић би могао коначно да почне да ради посао за који га плаћају грађани.

     

Бошко Обрадовић
Председник Двер

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: