Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери сутра представља Резолуцију о новој мигрантској политици.

Време је за преиспитивање политике актуелне власти према мигрантској кризи која носи озбиљне безбедносне и сваке друге опасности за све грађане Србије и све наше породице. Досадашња политика Александра Вучића за Двери је апсолутно неприхватљива и апсолутно се противимо свему што је на ову тему рекао још 2018. године: „Ја немам ту врсту страха од миграната. Ангела Меркел је један од највећих лидера савремене Европе. Веома мудро води своју земљу. Она је преко миграната решила проблем наталитета, да не причамо о радној снази, економском расту… Наше анализе показују, анализе урађене са најстручнијим људима у овој земљи и из иностранства, да ћемо што се миграционог салда тиче негде 2028-2030. направити тзв. нулти миграциони салдо, да ћемо имати једнак број емиграната, дакле лица која напуштају нашу земљу, и једнак број имиграната, лица која долазе да живе у нашој земљи. После 2030. имаћемо већи број имиграната него емиграната што је једна од ствари која може да помогне у опстанку Србије“.

Ово не само да не може ни на који начин да помогне у опстанку Србије, већ је крајње проблематично и лоше решење за проблем слабог наталитета у Србији. Идеја Александра Вучића и актуелне власти СНС да наши људи одлазе из Србије, а да мигранти долазе у Србију је опасна идеја која мења структуру становништва у Србији и носи бројне безбедносне и друге ризике. Нажалост, ова опасност је потврђена са најмеродавнијег места, а то је Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Наиме, 20. октобра 2017. године добили смо од МУП-а одговор на посланичко питање народног посланика Двери Марије Јањушевић у коме стоји да је укупан број тражилаца азила у Републици Србији у периоду од 1. јула 2011. до 31. децембра 2016. године – невероватних 618.412 страних држављана.  Шта ће се десити ако део њих који не буду добили азил у западно-европским земљама – по постојећем домаћем Закону о реадмисији – буду враћени у Србију јер су овде регистровани као тражиоци азила!?! Да ли и са другим државама у западној Европи Србија има уговор о пријему код нас свих оних миграната који не буду добили азил у тамошњим држава, а не могу да се врате у земљу порекла, као што је то случај са Аустријом, чији је бивши министар унутрашњих послова Херберт Кицкл потврдио постојање једног таквог уговора са Владом Србије?

Постављамо следећа питања властима:

  1. Зашто је некадашњи републички Комесаријат за избеглице преименован у Комесаријат за избеглице и миграције?
  2. Зашто су српске избеглице са ратом захваћених подручја из бивше Југославије и интерно расељена лица са окупираног Косова и Метохије на овај начин изједначене са мигрантима из Авганистана, Пакистана, Ирака, Ирана, Сирије…?
  3. Зашто су све локалне самоуправе у Србији добиле налог да доносе локалне акционе планове о „унапређењу положаја миграната у потреби без утврђеног статуса и тражилаца азила за период до 2021. године“, такође у истом пакету са решавањем проблема наших избеглица?
  4. Да ли је тачно да је Влада Србије потписала уговор са Владом Аустрије о враћању свих оних миграната који не могу да добију азил у Аустрији назад у Србију, као што тврди бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кицкл, и да ли постоје исти овакви уговори са другим земљама западне Европе?
  5. Да ли је тачно да је у нови Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање уврштен нови члан којим се смањује основица доприноса за запослене и за послодавце за тзв. „новонастањеног обвезника”, као и да се ови недостајући доприноси за обавезно социјално осигурање за ова „новонастањена“ лица плаћају из буџета Републике Србије? На кога се то односи?
  6. Да ли је тачно да је новим споразумом о финансирању између Републике Србије и Немачке развојне банке KFW из Франкфурта?
  7. Да ли је Влада Србије Закључком број 48-10328/2016 од 27. 10. 2016. године овластила министра Александра Вулина, да у име Владе, као заступника Републике Србије, потпише поменути уговор са Немачком развојном банком?
  8. Да ли је тачно да се кроз поменути уговор Република Србија обавезала да ће у наведеном програму учествовати са 10 милиона евра?
  9. Да ли Канцеларија Владе Србије за управљање јавним улагањима ова средства користи за обнову и изградњу грађевинских објеката јавне намене и о каквим се објектима за збрињавање миграната ради?
  10. Да ли је управо у скупштинској процедури Предлог закона о изменама и допунама закона о управљању миграцијама који је поднела Влада 25. новембра 2019. године и да ли се овим законским изменама тзв. управљање миграцијама први пут јавно доводи у везу са економским развојем и популационом политиком?

Све ово нам говори да је актуелна мигрантска политика власти крахирала и да хитно мора да се мења, посебно имајући у виду чињеницу да кријумчарским путем, кршећи све наше законе, свакога дана у Србију улазе нови мигранти, али да из Србије више не могу даље јер су затворене све границе према Мађарској, Румунији, Босни и Херцеговини и Хрватској. Они једноставно не могу ни напред ни назад и остају у Србији, што тражи потпуно нови приступ мигрантској кризи и нову политику по овом питању.

Српски покрет Двери ће у Народној скупштини Републике Србије на посебној конференцији за медије сутра представити Сретењску резолуцију Двери о новој мигрантској политици и понудити своје решење за ову, свакога дана, све сложенију ситуацију, тражећи и од грађана Србије да се изјасне по овом питању.

На овом линку се налазе одговори МУП-а као конкретни докази за наше тврдње:

Инфо служба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: