На делу је политичка корупција на највишем државном нивоу преко које се народне паре из државног буџета преливају у личне и страначке џепове.

       На данашњој конференцији испред седишта Народне банке Србије у Београду, председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић представио је најновије податке Коалиције за надзор над јавним финансијама и изјавио следеће: „Из године у годину расте пљачка народа и државе преко намештених тендера у великим пословима са државним институцијама. У прошлој, 2020. години – према истраживању Коалиције за надзор јавних финансија – од 100 највећих послова са државом у 75 њих на тендеру се појавио само један понуђач. То нам говори да је читав систем јавних набавки дубоко корумпиран и да се највећи државни послови отворено намештају за привилеговане рођачке и партијске фирме. Фирме блиске владајућем режиму добиле су монополски положај у пословању са државом и убијена је свака конкуренција. Надлежни државни органи који би требало да се баве заштитом конкурентности и спречавањем монопола очито не раде свој посао. На делу је политичка корупција на највишем државном нивоу преко које се народне паре из државног буџета преливају у личне и страначке џепове. Када бисмо зауставили овај лоповлук – појавила би се велика расположива средства у буџету која бисмо могли уложити у оно што је у овом часу најпотребније, а то је економска, породична, социјална и еколошка политика.

Најбољи пример свега овога о чему причамо је управо државна институција испред које се налазимо – Народна банка Србије. Наиме, међу 100 највећих послова са државом у прошлој години налазе се три јавне набавке које је спровела НБС у висини од укупно преко 18 милиона евра. У све три јавне набавке учествовао је само један понуђач, а ради се о услугама за дигитализацију разних пословних процеса у НБС. Посебно питање је које су то тачно услуге извршене за овако велики новац и да ли су ове цене реалне. То не можемо утврдити зато што у отвореном поступку јавне набавке није било конкуренције. Очито је да је посао намештен за тачно унапред одређене фирме блиске владајућем режиму. Једна од њих је Smart Investment Group д.о.о Београд, а друга Soft 4 Smart д.о.о. Београд. Нема сумње да су ове две, иначе између себе повезане фирме, веома паметне и да су очито нашле комбинацију како да буду једини понуђач на тендеру код НБС. Притом, фирма Soft 4 Smart је регистрована тек 31. децембра 2018. године, има само једног запосленог и то старијег од 70 година, и све говори да је и основана због овог пословног аранжмана са НБС. Важно је истаћи да ова фирма приказује своје пословање скоро без добити, што значи да сав новац иде у расходе односно на тај начин се извлачи из фирме и очито преусмерава ка ономе ко им је обезбедио ову комбинацију. Поставља се питање на основу којих пословних референци је НБС изабрала ову фирму? Пре ће бити да се ради о веома отвореном „прању пара” преко блиских режимских фирми. Друга фирма, Smart Investment Group, до сада је победила без конкуренције у 8 јавних набавки код НБС од 2017-2020. и преко 30 пута увећала своје приходе у овом периоду. Постављам питање каква је улога Јоргованке Табаковић, заменика председника СНС и гувернера НБС, у овој отвореној пљачки народа и државе”, закључио је Обрадовић у свом обраћању.


Цечу конференцију за медије можете погледати овде: