Ко стоји иза новог Мегатренда – лажног Факултета друштвених наука, који – иако још увек без акредитације – увелико уписује студенте?

Оно што је сигурно да иза новог приватног факултета за потребе продаје лажних диплома за лажну партијску елиту СНС стоје високи функционери СНС и садашњи челници „Југоимпорт-СДПР“: Југослав Петковић, генерални директор, и Бранислав Простран, заменик генералног директора „Југоимпорт-СДПР“. Њих двојица су већ познати по урушавању ове државне фирме за извоз наоружања на рачун приватних трговаца оружјем блиских СНС, а сада су очито решили да се баве и новим бизнисом.

Југослав Петковић је пословни ортак Немање Стефановића, брата Небојше Стефановића, још од 2007. године када су били сувласници дневног листа „Правда“, заједно са Николом Петровићем, кумом Александра Вучића. „Правда“ је своје излажење завршила стечајем, са милионским губицима и неисплаћеним потраживањима пословних сарадника. Чим је СНС дошла на власт 2012. године ова пропала фирма је угашена, а након што Александар Вучић постаје први потпредседник Владе и министар одбране – Југослав Петковић као кадар СНС долази на место директора „Југоимпорт СДПР“.

Од тог тренутка приватне фирме блиске СНС почињу да добијају послове извоза оружја које је раније радио „Југоимпорт СДПР“, посебно када се ради о „Крушику“ из Ваљева са којим „Југоимпорт СДПР“ има вишегодишњу сарадњу и заједничке ћерке фирме.

Наиме, када „Југоимпорт СДПР“ откупљује оружје од „Крушика“ то чини по цени која је од 5-20% скупља него што „Крушик“ продаје исто то оружје приватним фирмама блиским СНС, конкретно фирмама са којима је био повезан отац министра полиције Небојше Стефановића или велики донатор СНС Слободан Тешић. Тако је „Југоимпорт СДПР“ кренуо силазном путањом од како је Југослав Петковић постао директор, па Влада Србије 10. марта 2017. године због дубиозе у којој се нашао „Југоимпорт СДПР“ овој фирми позајмљује без камате 1,16 милијарди динара или око 9,4 милиона евра, да би већ 4. маја исте године Влада ово потраживање конвертовала у капитал фирме, иако је и пре те конверзије држава била 100 одсто власник „Југоимпорт СДПР“.

Бранислав Простран, заменик директора „Југоимпорт СДПР“ и веома утицајан члан СНС, некадашњи возач Александра Вучића и председник општине Земун, такође је својевремено био запослен у дневном листу „Правда“ од 2007-2009. Од јавности се још увек крије како су режимски портал и партијски приватни факултет добили просторије у седишту државног јавног предузећа, а то не би било могуће без пристанка његових директора односно ова два висока функционера СНС. Још увек нисмо добили одговор на питање како је дошло до тога, да ли је постојао оглас за изнајмљивање пословног простора у згради „Југоимпорт СДПР“ у Булевару уметности 2а у Београду, да ли су поменути портал и приватни факултет закупци, по ком основу и за коју цену?

На овај начин се још једном, као и у случају „Телеком Србија“, види како власт директно злоупотребљава државне компаније и преко њих остварује партијске интересе у сфери медија и образовања. Србија не може постати правна држава док се овај криминал не заустави и сви одговорни не буду кривично гоњени. Тренутно влада ћутање државних институција, од техничке Владе и просветне инспекције при Министарству просвете преко јавног медијског сервиса до републичког јавног тужилаштва, као и у случају незаконитог рада Уставног суда Србије, Пореске управе или Телекома. Српски покрет Двери ће наставити да истражује и открива криминал и корупцију у врху власти, који ће након политичких промена завршити затворским, финансијским и имовинским казнама, као и лустрацијом – забраном обављања јавне функције на дужи период за све одговорне.

Бошко Обрадовић
Председник Двери