Српски Покрет Двери - Лого
Search

После свега што се синоћ догодило изборе треба хитно одложити и најпре решити питање како да мирним путем избегнемо сценарио грађанског рата који је СНС започела у последњих неколико дана упадањем по туђим зградама и директним обрачуном са децом једног од лидера опозиције.

      Хитан наставак лажног изборног процеса који власт планира по окончању неуставног ванредног стања ове недеље је апсолутно неприхватљив из здравствених и демократских разлога. Није нормално окренути се изборима док пандемија још увек траје и док свакога дана имамо нове бројеве заражених и умрлих људи у Србији. Такође није нормално да грађани који су два месеца били затворени у кућама и који се налазе у бројним егзистенцијалним проблемима – сада треба да се баве политиком и изборима. Притом, не видимо како ће здравствено безбедно по грађане уопште моћи да се настави скупљање потписа стотина хиљада људи за изборне листе на републичком, покрајинском и локалном нивоу, нити како да десетине чланова бирачких одбора на изборни дан буду у истој просторији у затвореном на бирачким местима на која треба да дође више милиона бирача.

Здравствени разлози, иако најважнији, нису једини који говоре о томе да је наставак изборног процеса бесмислица. Ови и овакви избори су били недемократски и лажни од самог почетка и зато смо се одлучили да их бојкотујемо као уједињена српска опозиција. Они су то још више након ових два месеца у којима смо од стране власти доживели државни удар, укидање Народне скупштине, противуставно увођење ванредног стања, потпуно гашење слободе медија, кршење људских права и злоупотребу ванредне ситуације за наставак предизборне кампање другим средствима. Вучићева журба да се изборни процес настави без обзира на епидемиолошку ситуацију и оконча пре лета говори нам о спремности владајућег режима да зарад опстанка на власти по сваку цену жртвује и здравље грађана и демократију у Србији. Ми се томе противимо и сматрамо да недемократски изборни процес у време пандемије мора бити прекинут и настављен тек када се за то створе и здравствени и демократски услови.

То значи да избори морају бити одложени за крај године, а да пре тога мора бити прво окончана борба против заразне болести, а онда и омогућена слобода медија и услови за слободне и поштене изборе. Постоји више правних начина како то извести у Народној скупштини договором свих политичких опција. Оно што је једино сигурно јесте да избори нису добро решење у атмосфери грађанског рата.   

 

Бошко Обрадовић
Народни посланик и
председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: