Говор председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, са конференције за медије одржане у Лесковцу. На овој конференцији за медије, а поводом представљања Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, поред председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, говорили су и: проф. др Тамара Миленковић Керковић – потпредседник Двери и председник Савета за економију, привреду и финансије, Маја Митић – члан Председништва Двери и председник Савета за уставна питања, правду и законодавство и др Андреј Митић, члан Главног одбора Двери.

Политички систем у Србији не функционише. Нешто крупно и озбиљно мора да се мења. Српски покрет Двери стоји на становишту да нам је потребна комплетна ПРОМЕНА СИСТЕМА и уређење државе и институција које неће зависити од политичара на власти већ од Устава и закона. Промена власти више није довољна. Потребна нам је промена читавог корумпираног политичког система који овде влада већ 30 година.

У Србији је на делу огромна криза парламентарне демократије. Не само зато што – иако није формирана ни Скупштина ни Влада – председник државе најављује ванредне изборе, нити зато што ће све парламентарне странке ући у власт и у Парламенту неће бити опозиције. То је било јасно одмах након бојкота избора на свим нивоима јер сви парламенти, од републичког преко покрајинског до локалног нивоа су нелегитимни, настали на недемократским и противуставним изборима, без учешћа опозиције, тако да је најава ванредних избора само признање успеха бојкота. Али, није било много боље ни раније. Народни посланици из Београда и Новог Сада чинили су већину у Народној скупштини у прошлом сазиву, док 96 општина нису имале своје представнике у парламенту. Њих 13 никада нису имале посланика за ових 30 година обновљеног вишестраначја, а 43 општине немају своје представнике у Парламенту од 2008. године. У претпрошлом сазиву од 2012-2016. године је било 40 странака али 122 општине нису имале посланика, а само из Београда их је било готово половина (119). И у садашњем, новом сазиву Скупштине 90 општина нема свог политичког представника, а из Београда долази 96 посланика или 37%. За нове народне посланике изабране на лажним изборима ове године дефинитивно нико није гласао – они су делегирани од стране СНС и других сателитских партија власти.

Парламентарни и локални избори не смеју бити истовремено. Председник државе не може бити носилац страначке листе на републичким, покрајинским, локалним и изборима за савете месних заједница, већ то морају бити они који се кандидују на одређеним изборним нивоима.

У садашњем изборном систему грађани гласају, али не бирају. Гласа се за партијске листе, а не за конкретног кандидата из своје средине. Посланик има већу одговорност према партији него према грађанима и не представља оне који су га бирали већ партију која га је поставила. Тако недостаје кључна функција Народне скупштине, а то је надзор над радом Владе, што је немогуће ако су народни посланици подређени страначким шефовима у извршној власти од којих им зависи реизбор.

Без обнове демократије нема повратка нормалном политичком животу нити стварања друштва и државе у којима ће владати сигурност за све грађане. Избори нису ни једини ни довољан облик демократског одлучивања и морају бити допуњени референдумима о бројним животним питањима на републичком, покрајинском и локалном нивоу. Али, кључно питање јесте промена изборног система која ће донети две најважније промене:

1. Снажнију везу између изабраних народних посланика и бирача
  2. Географску репрезентативност Парламента

Наш циљ је да грађани, а не само странке бирају народне посланике, и да коначно имамо заиста народну а не само партијску скупштину. То значи промену садашњег пропорционалног изборног система ка већинском у смислу да изборне листе више не смеју бити затворене и народни посланици бирани искључиво од стране страначког вођства већ отворене да грађани директно бирају ко ће у Народну скупштину. То опет значи да више неће бити важно на ком си месту на изборној листи већ какав изборни резултат имаш у својој бирачкој јединици, јер Србију треба поделити у више бирачких јединица и омогућити грађанима да директно бирају своје представнике у њима. На тај начин ћемо коначно моћи да гласамо за кандидате по имену и презимену и они ће имати много већу одговорност према својој бирачкој бази, а испунићемо и географску репрезентативност Парламента, односно сви делови Србије имаће своје народне посланике.

Позивамо на отварање широке стручне и политичке јавне расправе, уз коришћење упоредних искустава из других демократских земаља, а све у циљу дебате и договора о коначним решењима за промену политичког и изборног система у Србији, која би била плод широког друштвено-политичког консензуса. Желимо оживљавање демократије и вишестраначког парламентаризма у Србији и грађанима нудимо заједнички рад на повећању нивоа партиципативне демократије, односно њихове непосредне укључености у политику и одлучивање.

Бошко Обрадовић
Председник Двери