Српски Покрет Двери - Лого
Search

Лустрација значи да они који су се огрешили о закон, незаконито обогатили и купили дипломе никада више не могу доћи на јавне функције већ морају завршити у затвору са одузетом имовином и великим финансијским казнама које ће морати да плате за све оно што су оштетили и уништили.

     Зашто овај циклус представљања комплетног програма Српског покрета Двери започињемо баш на 6. октобар и баш са темом лустрације? Зато што је доминантно осећање већине грађана Србије да у последњих 30 година нити један политичар није одговарао за све оно лоше што је урадио док се налазио на високим државним функцијама. То се пре свега односи на бројна кршења Устава и закона, лично и породично богаћење док је држава пропадала и народ сиромашио, разне врсте злоупотреба положаја и све могуће облике несавесности на јавној функцији.

Грађани Србије жуде за правдом и правном одговорношћу политичара на власти, желе да виде да коначно неко од њих одговара и зато то све доводе у везу са лустрацијом као недосањаним сном 5. октобра 2000. Лустрација значи да они који су се огрешили о закон, незаконито обогатили и купили дипломе никада више не могу доћи на јавне функције јер ће им то бити законом забрањено, већ морају завршити у затвору са одузетом имовином и великим финансијским казнама које ће морати да плате за све оно што су оштетили и уништили у држави. То подједнако важи за власт пре и после 5. октобра, као и за садашњи режим, а симбол те неправде јесте 6. октобар као дан за лустрацију и остварење правде који никада није освануо.

Политика и борба за власт у Србији претворили су се у криминал и корупцију по свим нивоима, у јуриш и отимачину преосталих државних ресурса, јавних набавки, тендера… Послушни правосудни делатници, рента-аналитичари и медији, дворски лекари и други стручњаци у функцији „слуга режима“, одржавају овако накарадни систем и стичу лични иметак на основу блискости са српским политичарима са врха ове криминалне пирамиде. Тек када лажне дипломе и докторати, као и стицање огромног незаконитог богатства коришћењем државних положаја буду са собом носили законом предвиђену кривичну одговорност и лустрацију – биће могуће да се успостави нови политички систем у Србији. Нема промене система без лустрације!

Лажни патриотизам уз одсуство институција, владавине закона и правне свести уништава нашу државу. Слаба држава, урушеног правног поретка и лишена суверености, не може бити гарант заштите и остварења владавине права. Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нам нови механизми за коначно остварење правде у Србији и сваку врсту одговорности. На првом месту и за пример то мора бити одговорност носилаца јавних функција за кршење закона, проневере, прање пара, криминал и корупцију. Српски покрет Двери Двери у 2. тачки новог Прогласа „ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“, која се бави управо правном одговорношћу, предлаже следеће конкретне мере:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период
  7. Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору и отпуштање оних са лажним дипломама и звањима
  8. Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања

Многи који су активни на друштвено-политичкој и медијској сцени Србије последњих 75 година желе да никада не дође до испитивања њихове одговорности у протеклом периоду. Али су зато грађани Србије веома заинтересовани за одговорност и лустрацију.

Лустрација је неопходна јер решава проблеме корумпираног система у коме деценијама делује иста корумпирана структура политичара, новинара, полицајаца, тужилаца и судија. Овај политички систем је зрео за лустрацију и не постоји други начин његовог оздрављења и очишћења. Доношењем Закона о лустрацији и његовом применом био би уведен нови вид политичке одговорности који враћа поверење грађана у своју државу.

Лустрација није и не сме бити неконтролисана освета над политичким неистомишљеницима већ кривична и свака друга одговорност за кршење закона и јасна разлика између старог и новог политичког система.

 

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: