Српски Покрет Двери - Лого
Search

За почетак је важно што је градоначелник Чачка Милун Тодоровић признао да је скупштина града Чачка на седници одржаној 26. марта 2018. године усвојила „Локални акциони план за унапређење положаја миграната у потреби без утврђеног статуса и тражилаца азила на територији града Чачка за период од 2018-2021. године“ (доказ: Службени лист града Чачка, број 6, 27. март 2018, стр. 356-383). Свакоме ко уме да чита оно што је написано јасно је да је на овај начин локална власт СНС и СПС створила услове за насељавање миграната и прављење мигрантских центара у нашем граду. Ако то ниje истина како тврди градоначелник – због чега власт уопште доноси једну овакву одлуку која важи за наведени период до 2021. године ако се ништа не планира по питању збрињавања и насељавања миграната?

    То што је ова одлука упакована у заједнички документ са обавезом збрињавања избеглица и интерно расељених са бивших југословенских простора – то све ово чини још скандалознијим и опаснијим да се под фирмом бриге за наше избеглице подвуку и мигранти. Какве везе имају наше избеглице и интерно расељена лица са мигрантима, и зашто се налазе у истом акционом плану?

Подсетићу јавност на изјаву Милуна Тодоровића о којој је већ било речи у недавном реаговању шефа одборничке групе Двери у скупштини града Чачка Александра Танасковића. Наиме, Тодоровић поводом покренуте петиције Двери против мигрантске политике локалне власти у нашем граду признаје да ће за мигранте у Чачку обезбедити „збрињавање у одређеним установама и за то има договор са међународним институцијама“? Да ли после овога треба неко појашњење или је више него јасно да су Двери апсолутно у праву и да смо овом петицијом тајне планове локалне власти извукли на светлост дана. 

Милун Тодоровић неуспешно покушава да скрене пажњу јавности на друге теме и бави се лажима и вређањем Двери уместо да одговори на једноставна питања која проистичу из његове јавне изјаве: О каквом „збрињавању“ миграната се ради? У којим „установама“ планира да их „збрињава“: Центар за социјални рад, напуштене касарне, откупљена напуштена сеоска имања, сеоски домови културе…? Са којим „међународним институцијама“ има договор? О каквом се „договору“ ради и зашто грађани Чачка ништа не знају о том договору? Да ли је у питању договор попут уговора Владе Србије о враћању свих миграната у Србију који не добију азил у Аустрији, о чему је јавно недавно говорио бивши министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кицкл?

    Слажем се са градоначелником Тодоровићем да су Срби и сами народ избеглица и миграната, и да свакоме ко је у невољи избегао са ратом захваћених подручја треба помоћи на његовом путу ка западној Европи. То је и став Двери и ми управо имамо такав хришћански и гостољубив приступ за сваког невољника. Али, то је једно, а нешто сасвим друго је трајно насељавање миграната у нашој средини зато што западно-европске државе више неће да их примају, а они не могу даље никуда, ни напред ни назад. И онда неко преузима на Србију обавезу да овде гради велики азилантски центар. Да не говорим колико је ово крупно безбедносно питање и да се случајеви покушаја силовања, пљачке, насиља и других кривичних дела већ дешавају свуда где су мигранти смештени у Србији. Посебна је замена теза говорити о женама и деци мигрантима, као и њиховим породицама које свакако треба помоћи, а истовремено занемаривати да највећи део миграната са простора у којима су престала ратна дејства сада чине војно способни мушкарци од 16-30 година?

Пре него што Милун Тодоровић настави да даље вређа и напада Двери само зато што бринемо о сигурности свих наших породица, нека пита грађане Чачка о томе да ли желе „збрињавање миграната у одређеним установама“ у нашем граду? Ко га је и када овластио да то договара за међународним институцијама у наше име? Подршка коју добијамо на улицама нашег града свуда где поставимо штанд за скупљање петиције против мигрантске политике републичке и локалне власти говори нам да су грађани препознали опасност која долази и желе превентивно да се обезбеде од сваке неизвесности у овој огромној мигрантској кризи и експерименту промене структуре становништва читаве Европе који је у току.

Фото: Епицентарпресс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: