После девет дана штрајка глађу Ивана Костића и мене, као народних посланика, на степеништу испред Народне скупштине, и игнорисања наших пет захтева, јуче су се истовремено – као по договору – огласили председник СНС и РТС.

Саопштење РТС је срамно и лицемерно, и ући ће у историју бешчашћа и новинарске непрофесионалности. Овакав одговор РТС-а народном посланику и председнику једне парламентарне политичке организације који већ десети дан штрајкује глађу, најбоље говори о људском и професионалном паду челника јавног медијског сервиса.

Узимајући у обзир стил писања, саопштење као да је писано у централи СНС или послато од Жељка Митровића са ТВ ПИНК да се постави на сајту РТС.

Када нисте имали храбрости и људске и професионалне етике да угостите Александра Обрадовића, Марију Лукић или Милана Јовановића, да се истраживачки бавите аферама „Хеликоптер“, „Савамала“, „Дољевац“, „Крушик“, „Лажне дипломе и докторати“, „Јовањица“…, јасно је зашто нећете да обавите разговор ни са народним посланицима Двери јер би се о свему томе коначно чуло на јавном медијским сервису.

Што се тиче јучерашњег обраћања вашег уредника Александра Вучића, он је одбијајући дијалог са опозицијом, изнова показао своје право, недемократско лице. Због пандемије избори и референдуми су одложени у 51 земљи света. Србија је једина земља у Европи у којој је у сред пандемије настављен изборни процес. То су одложиле и Пољска, и Русија, и суседна Северна Македонија, где још увек трају разговори и договори власти и опозиције о новом термину избора. То је код нас незамисливо и после јучерашње Вучићеве изјаве дефинитивно јасно да је спреман на све зарад опстанка на власти по сваку цену.

Та цена може бити веома скупа и опасна јер нас води у даље поделе и сукобе у нашем друштву. Иван Костић и ја штрајкујемо глађу 10 дана да до тог опасног сценарија не би дошло. РТС и њихов уредник Вучић јуче су оголили саму суштину функционисања владајућег режима и сада је свакоме јасно да овако више не може и да нешто мора хитно да се мења.

Избори 21. јуна су недемократски, здравствено ризични и противуставни. О томе се, упркос нашим поднетим захтевима, још увек не оглашавају ни Управни суд ни Уставни суд Србије, који би морали да пониште овај противуставни изборни процес.

Српски покрет Двери захтева одлагање ових избора и позива на преговоре између власти и опозиције о новом термину избора, као и стварање услова за слободне и поштене изборе.

Бошко Обрадовић
Народни посланик