Српски Покрет Двери - Лого
Search

Од када је уредбом Владе Србије укинута Народна скупштина и противуставно уведено ванредно стање налазим се у свом породичном дому у Чачку, где као породица поштујемо све прописане мере социјалног дистанцирања и остајемо код куће.

Деца уче, у слободно време супруга им даје часове кувања, заједно играмо „Не љути се, човече“, радимо вежбе и идемо у кућни биоскоп. Остало време проводим у читању и писању, наставио сам једном седмично да уз помоћ супруге снимам своју Јутјуб емисију „Мој став: Обрадовић“, а радим и на новој књизи која ће изаћи чим ово прође под насловом: „Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС“. У питању је зборник материјала са мојих конференција за медије из Народне скупштине у последњих неколико месеци на којима сам пописао све носиоце криминалних и коруптивних активности у оквиру политичке мафије на власти. Овако Бошко Обрадовић, лидер Двери, у разговору за Данас одговара на питање да ли он и његова породица поштују прописане мере Владе Србије, укључујући и полицијски час, у борби са корона вирусом.

* Мислите ли да су грађани непослушни и недисциплиновани како тврди власт?

– Власт нема више право ништа да тврди јер су они први били неозбиљни и неодговорни када су овај вирус назвали најсмешнијим у историји, слабијим од сезонског грипа, кревељили се и мангупирали позивајући народ на шопинг у Милано. Сетите се само изјава да се вирус не преноси на жене и децу, да се лечи ракијом, да неће бити одложени избори нити затваране школе и укидане спортске манифестације. Овој власти се и пре свега овога ништа није смело веровати, а сада се тек више ништа неће веровати. Они су завршили каријеру. Чекамо да прође ванредно стање и да се то само констатује њиховим оставкама или сменама.

Без обзира на то, грађани треба да слушају савете здравствених радника и буду веома одговорни и дисциплиновани према себи и другима. Боље је мало се притрпети него да имамо велике последице по здравље становништва. То, наравно, не значи да неко може да крши Устав, укида Народну скупштину, противуставно уводи ванредно стање, угрожава људска права или ужива у вежбању нових облика тоталитаризма.

* Слажете ли се да предлогом Драгана Ђиласа и Николе Јовановића да се старијим од 65 година омогући шетња, упркос ставу стручњака да су они најугроженији?

– Нисам стручан за то и не желим да глумим стручњака за све. Није ми јасно зашто је пензионерима дато да њих 1.700.000 изађу до продавнице на три сата у исто време недељом од 4 до 7, а затворене су пијаце на отвореном и забрањују им се шетње или да изведу кућне љубимце накратко? Зар није већа опасност да тако огроман број њих изађе у кратко време на исто место и то у затвореном?

* Опозиција позива да се слушају стручњаци, а када они нешто кажу, онда се налазе начини да се те мере заобиђу, попут ове шетње од сат времена. Зато постаје нејасно јел ситуација озбиљна, како тврди опозиција да је упозоравала док се власт смејала вирусу, или је ситуација таква да је могуће заобилажење препорука лекара?

– Нема и не сме бити заобилажења и непоштовања одлука и упутстава које даје струка. Проблем је у томе што се у питања струке меша неозбиљна и неодговорна власт која даје контрадикторне изјаве, доноси противуречне одлуке, пренемаже се, хистерише и диже панику, све време не прекидајући предизборну кампању. Сада сви на овим горким и опасним примерима видимо колико је важно да имамо нормалну власт.

* Верујете ли у лапсус докторке Кисић Тепавчевић о првом зараженом у Србији?

– То није био никакав лапсус, већ непланирано изношење истине о томе да су већ 1. марта знали за првог оболелог, 3. марта за другог, а да су 4. марта расписали изборе и потом 10 дана скупљали потписе стотина хиљада људи у затвореном простору за изборне листе власти и своје људе у лажној опозицији упркос ширењу нове заразне болести. Пошто би за то неко морао кривично да одговара због угрожавања опште сигурности и здравља грађана – сада се по сваку цену то покушава заташкати и прогласити лапсусом. Неће проћи!

* Шта мислите о направљеној болници на Сајму?

– Нема сумње да нам недостаје много више тестирања, да потом треба изоловати заражене и тако пресећи ланац преношења вируса, као што је кључно не дозволити преоптерећење и пуцање здравственог система. Који су најбољи начини за то треба да нам каже струка а не политика.

* Сматрате да је влада дефинитивно пала на испиту и зато предлажете да се по окончању ванредног стања формира прелазна влада стручњака. Који кораци би водили до те владе и шта вас наводи да верујете у такву могућност?

– То је апсолутно једини начин да се после свега врати поверење грађана у државни апарат и нормализује политички живот у Србији. Први корак је оставка актуелне Владе Србије на челу са Аном Брнабић, а онда би уследио избор нове, прелазне владе стручњака у Народној скупштини на седници на којој би било укинуто ванредно стање, уз подршку свих политичких опција. У овој влади не би био нико од лидера власти и опозиције. Два су главна задатка ове техничке владе: 1. санирање економских последица пандемије и интензивна подршка домаћој привреди и пољопривреди, и 2. ослобођење медија и припреме за слободне и поштене изборе на свим нивоима. Не видим другу могућност после свега. Да ли било ко може да верује у то да државу и даље воде Брнабић, Лончар, Вулин, Шарчевић, Небојша Стефановић…

* Како тумачите то што се не чује да је Русија икако помогла у овој ситуацији? Шта је са српско-руским хуманитарним центром у Нишу?

– У нашим медијима се чује само оно што одговара онима који их контролишу. Свима који су помогли, укључујући и Русију, треба бити захвалан на помоћи.

 * Верујем да Вам је било мучно да гледате снимке наших држављана по разним аеродромима без било каквог смештаја, слушате председника државе да је највећа грешка што их је пустио да уђу… Ако осуђујете такво Вучићево понашање, како можете да оправдавате свој антимигрантски став?

– Ово је први пут да нам је неко из медија дао прилику да објаснимо свој став о мигрантској кризи. Ми нисмо против миграната – ми смо против мигрантске политике наше власти, а то је велика разлика. Свакоме човеку у невољи који бежи са ратом захваћених подручја треба помоћи, а посебно породицама са децом, женама и старима. Међутим, морамо спречити противзаконити улазак илегалних миграната на нашу територију јер је то кривично дело. Изузев нас, све друге земље на балканској рути потпуно су затвориле своје границе. Сваком мигранту за кога постоји гаранција земље у коју је пошао да ће га примити треба омогућити пролаз да стигне до жељене дестинације.

Нема места поређењу наших држављана који желе да се врате у земљу са мигрантима. Вучићева мисао да није требало пустити наше држављане из иностранства да уђу у своју отаџбину је најсрамнија изјава године. Шта је проблем? То што се систем лоше организовао да их прихвати? То што они нису за власт? То што ће заједно са нама масовно изаћи на улице на протесте против власти после завршетка ванредног стања? Право питање је заправо зашто су отишли.

Спремни смо да волонтирамо

* Каква је ситуација у Чачку и како Двери помажу грађанима?

– Чачак спада у градове који су међу првима погођени новом заразном болешћу. Нажалост, и неколико мојих блиских пријатеља су се разболели и налазе се на болничком лечењу. Желим им свима брз опоравак.

Председник градске организације Српског покрета Двери и одборник у скупштини града Чачка Драган Ћендић је један од командира цивилне заштите и ангажован је на помоћи угроженом становништву и дезинфекцији јавних установа. Сви ми остали ставили смо се под његову команду и спремни смо да се укључимо као волонтери за све што је потребно.

 

Извор: Данас 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: