Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић потврдио је данас за Бету да тај покрет неће бити део Удружене опозиције Србије, и оценио да садашња власт мора пасти пре следећих редовних избора за Скупштину Београда и председника Србије који би требало да се одрже 2022. године.

     „Поздрављам формирање Удружене опозиције Србије и очекујем да ће Српски покрет Двери бити партнер новог опозиционог савеза у бројним питањима која се тичу одбране базичних демократских вредности у нашем друштву. Без обзира што Двери неће бити део Удружене опозиције Србије, нема разлога да не наставимо техничку сарадњу у борби за слободу медија и демократске изборе“, рекао је Обрадовић.

Он је навео да нико не може сам да победи ову власт и да је сарадња опозиционих странака неопходна.

По његовим речима, Двери су отворене за разговоре о јединственој опозиционој изборној листи за ванредне парламентарне изборе и градске изборе у Београду, као и око заједничког кандидата опозиције на председничким изборима.

„Али, нема чекања две године до неких следећих избора који ће поново бити фарса и лаж. Ова власт мора да падне што пре и зато сматрам да треба наставити са протестима и свим видовима грађанске непослушности како бисмо издејствовали ванредне изборе на свим нивоима, јер су сви други канали да се изрази народно незадовољство затворени“, објаснио је лидер Двери.

На питање Бете како види мирно решење друштвене и политичке кризе, Обрадовић је рекао да су формирање прелазне Влада и нови избори на свим нивоима за 9-12 месеци једини излаз из садашње ситуације у којој се Србија налази.

„То треба да буде циљ техничке сарадње унутар опозиције: заједничка борба за демократију, а индивидуално свако да представи свој програм. Јер, није више довољно бити против Вучића већ треба представити грађанима алтернативу и шта долази после Вучића, и како ћемо гарантовати да неће све остати исто. Смена ове власти није довољна већ нам је потребна промена комплетног корумпираног политичког система у последњих 30 година“, оценио је Обрадовић.

На питање Бете зашто Двери нису ушле у нови политички савез Удружена опозиција Србије, Обрадовић је подсетио да су Двери пре две године ушле у Савез за Србију (СзС) због програма у 30 тачака који је понудио комплетну алтернативу овој власти.

„Пошто формирањем Удружене опозиције Србије престаје да постоји СзС и више не важи 30 тачака, сматрали смо да нема разлога да улазимо у нови политички савез без јасног програма већ да је довољна техничка сарадња. У наступајућем периоду Двери ће деловати много самосталније него до сада“, навео је он.

На питање Бете шта ће бити приоритети Двери у наредном периоду, Обрадовић је казао да је идеја да представе политички програм који ће се у одређеним сегментима разликовати и од власти и од опозиције.

„Такође, желимо да представимо и нове људе у политици, јер Двери никада нису биле на власти и у том смислу имамо да понудимо стручне и поштене људе који доносе конкретне јавне политике: почевши од борбе против криминала и корупције преко породичне политике до економског патриотизма“, навео је председник Двери.

Када је у питању борба за очување Косова и Метохије (КиМ) у саставу Србије, Обрадовић је истакао да је Србији потребан један уставобранитељски покрет.

„Партнере за ову борбу тражићемо како у Удруженој опозицији Србије и другим колегама из опозиције који су за одбрану КиМ у саставу Србије, али и међу бирачима и присталицама владајућих странака, посебно СНС и СПС, јер су и они већински против признања лажне државе Косово и разграничења за шта се залажу њихова руководства“, закључио је Обрадовић у разговору за агенцију Бета.

 

Извор: Бета

Фото: Стефан Стојановић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: