Српски Покрет Двери - Лого
Search

Приоритет државе треба да буде укључење приватног здравства у систем борбе против нове заразне болести и посебно лечења пацијената који болују од других болести а због преоптерећености система не могу да дођу на ред и добију одговарајућу медицинску услугу у државном здравству.

       Највећи терет у борби са новом заразном болешћу у Србији већ месецима трпе здравствени радници. Већ сада треба рећи и то планирати да за све што су урадили и што ће урадити до краја ове здравствене кризе сви лекари, медицинске сестре и друго особље у нашем здравственом систему морају бити награђени. Поред повећања плата и наградних бонуса свакако да једно од решења да се њихова жртва испоштује и цени јесте додела бенефицираног радног стажа за све оне који су сносили највећи терет (по принципу месец дана додатног стажа за сваки месец рада у отежаним условима заразе). Од великих и често празних прича, вербалног захваљивања и ордења много би часније и поштеније било здравствене раднике наградити конкретно.

Одмах након њих сваку похвалу заслужују и просветни радници који су такође морали да направе огроман труд око реорганизације наставе и поприлично се жртвују радећи често и дупло више него до сада да просветни систем опстане и функционише. Њихове плате су иначе и даље срамно ниске и основна ствар која би требало да се учини за све њих јесте такође повећање плата и наградни бонуси за све оне који су се највише истакли у просветном систему.

Овим поводом подсећамо јавност да већ три недеље износимо јавно конструктивне и конкретне предлоге како да се побољша борба против нове заразне болести, али да власт нема слуха да их чује. Најпре је потребно вратити пољуљано поверење грађана у Кризни штаб у који више нико нема поверења и укључити нове и некомпромитоване људе. Посебан је проблем што овакав Кризни штаб у нашем законском систему не постоји и што су његови чланови тек недавно званично именовани од стране Владе, чиме смо дошли у ситуацију да су о животу и смрти у држави одлучивали они који на то нису имали никакво законско право. Остаје и питање њихове кривичне одговорности за лажирање броја новозаражених и умрлих, што апсолутно не сме бити заборављено.
Нови кризни штаб, у који би ушли и нережимски и нестраначки стручњаци, требало би да тачно унапред најави грађанима шта их чека у складу са даљим развојем свеукупне здравствене ситуације, да организује комплетан план лечења пацијента који болују од Kовида 19, али и других болести, и да у то укључи и приватно здравство, чије услуге треба да буду рефундиране код РФЗО. Потребно је што хитније и ново запошљавање у систему здравства како би се постојеће преоптерећено и оболело медицинско особље заменило, а посебно је важно да Министарство здравља коначно покаже слух и за глас стручњака који нису део Кризног штаба и имају другачије мишљење које би могло да помогне. Овако испада да су стручњаци само они доктори који су подржали Александра Вучића на председничким изборима 2017. године, а да сви други то нису, што је недопустиво.   

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: