Српски Покрет Двери - Лого
Search

Очито да је услов за протеривање РИО ТИНТО одлазак садашње власти.

      Јучерашњи сусрет делегације „РИО ТИНТО” са председником Србије доказ је да Александар Вучић лично стоји иза доласка ове злогласне стране мултинационалне компаније у нашу земљу. Иако је бивша власт дала прве дозволе да „РИО ТИНТО” може да истражује рудна богатства Србије, садашња власт је потписала уговоре који воде ка отварању рудника од стране ове компаније која где год да је пословала у свету иза себе је остављала еколошки хаос и пустош. Поставља се питање који је интерес Србије да се плодна Мачва и други делови Србије униште зарад експлоатације руде и изношења профита из наше земље? Који је наш домаћи економски интерес са овако ниском висином рудне ренте и високим ризицима по заштиту животне средине?

[ngg src=“galleries“ ids=“410″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Да бисмо зауставили освајачки поход „РИО ТИНТО” на Србију очито да прво морамо да сменимо актуелну власт која им пружа подршку. Уместо да подржава домаћу привреду и пољопривреду владајући режим наставља са подршком страним компанијама, међу којима су многе које у Србију доносе прљаве технологије и представљају директан удар на нашу животну средину и здравље становништва. И многе друге европске земље имају налазишта литијума па не ризикују са отварањем рудника и не желе да угрозе своју природу и људе. Како је могуће да је „РИО ТИНТО” већ далеко одмакао у процесу отварања рудника у Лозници а да још увек нема процену о утицају на животну средину нити потребне дозволе? Ако ова компанија већ улаже 450 милиона долара до краја ове године – колики онда екстрапрофит очекују да изнесу из Србије и ко ће смети да заустави такву инвестицију ако се покаже да не испуњава еколошке стандарде, као што их ова компанија није испунила нигде у свету где је до сада пословала?

Јасно је да је прича власти о заштити животне средине само лажни политички маркетинг владајућег режима којим се желе умирити незадовољни грађани и еколошка удружења, али власт треба да зна да се грађани Јадра, Рађевине, Добриња, Прањана, Мионице и других средина у Србији неће умирити док „РИО ТИНТО” не буде протеран из Србије.

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери
 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 
 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: