Јуче, у среду, 7. јула, у Шапцу је одржан протест под називом „НЕЋУ РИО ТИНТО“ којим су грађани Мачве јасно исказали противљење отварању рудника литијума и довођењу најпрљавијих технологија.

Окупљеним грађанима испред зграде општине Шабац обратио се и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, који је овом приликом поручио: „Овде смо сви као један да се супротставимо злу које покушава да уништи нашу животну средину, здравље становништва и комплетну животну перспективу у Србији. 24. јула 2017. године потписан је Меморандум између Владе Републике Србије и стране мултинационалне компаније „Рио Тинто“ о заједничком спровођењу пројекта „Јадар“. Никада више нећемо дозволити да било ко из редова владајућег режима отворено лаже да они немају ништа са овим пројектом када они директно стоје иза довођења „Рио Тинта“ и издавања свих дозвола „Рио Тинту“ за отварање рудника у Лозници и свих нових могућности за даље истраживање литијума које је управо ова власт дала сличним компанијама широм Србије. Она која је потписала тај меморандум, Ана Брнабић и она која се налази на челу Министарства рударства и енергетике, Зорана Михајловић, само су агенти страних интереса који у Влади Републике Србије раде за странце, а против наших домаћих интереса. Да ли је ико икада гласао за Ану Брнабић и Зорану Михајловић?! За њих никада не би гласао ниједан члан СНС-а, а камоли било који други грађанин Србије. Али ко је њих поставио у Владу Републике Србије и ко поставља агенте страних интереса на чело најважнијих државних институција? Ко је онај ко стварно доводи „Рио Тинто“ у Србију“? Ко је онај ко одлучује о свему? Морамо коначно да кажемо да наш највећи проблем није „Рио Тинто“, а посебно не Ана Брнабић и Зорана Михајловић, већ је то Александар Вучић, који стоји иза ове катастрофалне инвестиције!

Оно што је важно рећи је да ми, нажалост, као држава све више личимо на колонију страних интереса. Овде се све даје страним банкама које су преузеле наше комплетно банкарско тржиште, овде су страни трговински ланци преузели комплетну трговину основним животним намирницама, овде су страни издавачи преузели комплетну трговину уџбеницима, овде стране компаније, из нашег буџета, добијају новац за свако новоотворено радно место… А шта добијају домаћи привредник и пољопривредник?! Не желимо да се ова земља претвори у земљу јефтине радне снаге код страног газде и колонију коју ће експлоатисати стране мултинационалне компаније уништавајући нашу животну средину и остављајући еколошку пустош иза себе. Одавде, из Шапца их питам: Наведите ми у којој то земљи на свету је „Рио Тинто“ радио, а да иза себе није оставио пустош? Оно што је веома важно да поручимо са овог протеста – Ми, уједињене српске патриоте, шаљемо из Шапца поруку о три патриотизма која су данас најважнија у Србији: 1) Очување КиМ у саставу Србије и одбрана наших националних и државних интереса у Црној Гори и Републици Српској; 2) Економски патриотизам и подршка домаћој привреди и пољопривреди, а не страним компанијама; 3) Еколошки, зелени патриотизам, односно подршка заштити наше животне средине, здрављу становништва и свему ономе што доноси нормалан и здрав живот за будуће генерације, а против оних који мисле да могу да користе нашу земљу да би остварили екстрапрофит, изнели га у иностранство, а нама оставили еколошку и здравствену небезбедност и пустош. Зато је овај протест толико важан, јер је симбол нашег уједињења око патриотских циљева, око борбе против израбљивања, око борбе против перспективе Србије као земље јефтине радне снаге која ради код страног газде и повратак исконским вредностима и принципима које носи сваки здрави патриотизам.

Бошко Обрадовић „Нећу Рио Тинто“, Шабац 7. јул 2021. године

До победе над „Рио Тинтом“, до смене режима Александра Вучића, до доласка на власт нове генерације младих патриота који су нам потребни да ова земља коначно буде наша! За наш домаћи економски, еколошки и сваки други интерес!

[ngg src=“galleries“ ids=“432″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Говор Бошка Обрадовића са протеста можете погледати овде: