Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пошто смо ових дана сведоци покушаја неколико телевизија са националном фреквенцијом да бацањем мрвица са режимског медијског стола глуме објективност и фолирају да се у Србији нешто мења на боље у медијској сфери  пред наступајуће изборе, дужан сам да изнесем став Српског покрета Двери да је такво пружање медијске милостиње према опозицији за нас увредљиво и апсолутно неприхватљиво из следећих разлога:

 

  1. Немогуће је једним гостовањем некога из опозиције на телевизији са националном фреквенцијом променити свакодневно необјективно информисање и режимско испирање мозга грађана у свим другим информативним емисијама, да не говоримо о свеукупном медијском мраку који траје осам година.
  2. Питање слободе медија и равноправног медијског третмана свих политичких опција није питање само изборне кампање, како то жели да наметне актуелна власт, већ сваког од 365 дана у години, и то све четири године између изборних циклуса.
  3. Позиви опозицији да гостује на телевизијама са националном фреквенцијом не могу бити предмет милостиње режимских уредника ових медија, већ питање строгог поштовања и примене Устава Србије и свих медијских закона који третирају питање политичког плурализма и објективног јавног информисања.
  4. Објективно јавно информисање није питање само присуства политичара из опозиције у штампаним и електронским медијима, већ учешћа свих људи који другачије мисле од актуелне власти и њихове слободе мисли и говора у медијима на разне друштвене и политичке теме.

 

     Овде се, пре свега, ради о неотуђивом уставном и законском праву грађана на непристрасно јавно информисање. Довољно је навести негативан пример РТС и РТВ који констатно крше „Основна начела рада јавног медијског сервиса“ из члана 4 Закона о јавном медијском сервису: „1) истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање; 2) независност уређивачке политике; 3) независност од извора финансирања; 4) забрана сваког облика цензуре и незаконитог утицаја на рад јавног медијског сервиса, редакције и новинара; 5) примена међународно признатих норми и принципа, а нарочито поштовање људских права и слобода и демократских вредности; 6) поштовање професионалних стандарда и кодекса“. Све ове цитиране законске обавезе информативни програми РТС и РТВ крше на дневном нивоу.  

Зато је посебно неприхватљиво доношење некаквог Правилник РЕМ-а „о начину извршења обавеза јавних медијских сервиса“ који третира само период изборне кампање, а не свеукупно уређивање информативног програма јавних медијских сервиса, као што је бесмислено да такав Правилник важи само за јавне медијске сервисе РТС и РТВ а не и за све друге телевизије са националном фреквенцијом или све друге електронске медије за које је РЕМ надлежан. Посебна је, дакле, глупост да за друге електронске медије који нису јавни медијски сервиси не важи Правилник РЕМ и обавезе које из тога проистичу, већ да се за њих пишу некакве посебне „Препоруке“ које нису обавезујуће, јер они имају исту врсту обавезе поштовања Устава и медијских закона као и јавни медијски сервиси РТС и РТВ.

     Једино решење за овај проблем, који представља главни разлог зашто избори у Србији нису слободни и поштени, јесте нови Правилник РЕМ-а који би наложио детаљно поштовање Устава и закона од стране свих електронских медија и строге казне за свако непоштовање тог Правилника. Уколико постојећи или било који други састав РЕМ-а не жели да донесе такав јасан Правилник – он мора бити смењен. Такође, посебно када су у питању јавни медијски сервиси, такав Правилник морао би прецизно да дефинише загарантовано време за појављивање опозиције у информативним емисијама које би морало бити потврђено потписима свих директора и главних и одговорних уредника електронских медија у Србији. Без оваквих гаранција сваки Правилник биће мртво слово на папиру, јер смо сведоци да електронски медији годинама уназад крше Устав и законом преузете обавезе, без икаквих последица.

Решавање овог питања не треба да има везе са изборима јер слобода медија мора да постоји и ван изборних циклуса, као што политичка идеја бојкота избора и објашњења грађанима наших захтева за добијање услова за слободне и поштене изборе има право да буде заступљена на свим медијима равноправно са политичком идејом других политичких актера у Србији о учешћу на недемократским изборима. У фантомском процесу побољшања изборних услова, који владајући режим глумата већ месецима, тема регулисања загарантованог права опозиције и свакога ко другачије мисли на гостовање на медијима никада није дошла на дневни ред јер представља највећу опасност за актуелну власт и кључни предуслов слободних избора.

 

Фото: Бета

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: