Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Savez za Srbiju neće imati predsednika već Predsedništvo

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Čačku, predsednik Dveri Boško Obradović govorio je o najavljenom osnivanju Saveza za Srbiju.

Savez za Srbiju biće zvanično formiran u nedelju, 2. septembra kada će u amfiteatru Sava centra u Beogradu u 17 časova biti održana Osnivačka skupština.  


Budući savez činiće 10 osnivača: Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Levica Srbije, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije „Slogaˮ, Pokret Srba sa KiM „Otadžbinaˮ i buduća politička organizacija Dragana Đilasa.


Ovim povodom Boško Obradović izjavio je sledeće: „Kao odgovorni i ozbiljni ljudi zabrinuti zbog ogromnih problema u kojima se nalazi naše društvo i država, pristupamo formiranju najvećeg opozicionog bloka na srpskoj političkoj sceni u poslednjih 15 godina. Određene ideološke i političke razlike među nama stavili smo u drugi plan, ali se niko od nas ne odriče svojih pojedinačnih identiteta i političkih programa. Naš cilj je smena aktuelne vlasti, formiranje vremenski oročene Vlade stručnjaka na čelu sa nestranačkim premijerom, oslobađanje medija i sprovođenje fer i poštenih slobodnih izbora posle godinu dana nove vlasti.


Verujem da će formiranje Saveza za Srbiju biti istinska alternativa vladajućem režimu i nova nada za opoziciono orijentisane birače u Srbiji da neko može da se suprotstavi aktuelnoj vlasti i donese političke promene. Od nedelje će politički izbor u Srbiji biti jednostavan: ili ujedinjena vlast ili ujedinjena opozicijaˮ, zaključio je Obradović.


Savez za Srbiju neće imati predsednika, već Predsedništvo koje će činiti predstavnici 10 osnivača: Boško Obradović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Milan Stamatović, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Željko Veselinović, Slaviša Ristić i Dragan Đilas. Predsedavajući Predsedništva će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova Predsedništva. Prvi predsedavajući biće Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Slogaˮ.


Sve organizacije članice Saveza zadržavaju autonomiju u svom delovanju i obavezuju se da će sprovoditi sve zajedničke odluke koje budu donete na zajedničkim rukovodećim organima Saveza.


Članice Saveza ne mogu sarađivati sa vladajućom SNS ni na jednom nivou vlasti.


Savezu za Srbiju mogu pristupiti i druge organizacije koje prihvataju ciljeve i način funkcionisanja Saveza.


U pokrajinskim i lokalnim samoupravama u Srbiji biće formirani lokalni savezi na čelu sa predsedništvom koje čine predsednici lokalnih organizacija članica Saveza.



Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: