Српски Покрет Двери - Лого
Search

Устав Србије у члану 62 став 2 дефинише брак као заједницу мушкарца и жене

        Све традиционалне верске заједнице у Србији, којима припада преко 90% грађана Србије који су се на попису изјаснили као верујући, против су легализације хомосексуалних бракова. То је ових дана потврдила СПЦ на највишем нивоу кроз саопштење Светог архијерејског синода у коме се јасно каже да је „недопустиво истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом”, као и да се тако „дискриминише брачна заједница, као хришћанска и законом заштићена вредност”, што је све у супротности са „Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација”. Овим је СПЦ потврдила оно што Српски покрет Двери све време истиче: да је ово закон који под другим именом жели да легализује хомосексуалне бракове. То је, међутим, антиуставно јер Устав Србије у члану 62 став 2 јасно дефинише брак као заједницу мушкарца и жене.

Нема дијалога о противуставним предлозима закона. Позивам министра Гордану Чомић да хитно повуче сва три противуставна предлога закона из било какве даље процедуре и дијалог врати на почетак. Подсећам министра Гордану Чомић да још увек није организована нити једна дебата на ову тему на телевизијама са националном фреквенцијом иако је она јавно обећала да ће до тога доћи. Из овога можемо да закључимо само то да се медијски дијалог избегава и да се желе ови закони наметнути без икакве озбиљне јавне расправе, што је апсолутно недопустиво. Ако Гордана Чомић не повуче сва три предложена антиуставна закона онда треба да поднесе оставку и свој рејтинг међу грађанима Србије прво измери на изборима, па тек онда да има било какву законску иницијативу. С обзиром да је прошле године учествовоала на лажним изборима и у коалицији са 10 странака освојила испод 1% гласова, не знам како се усуђује да се уопште бави политиком.

Српска напредна странка, чији је Гордана Чомић гласноговорник у овом случају, никада у свом предизборном програму није имала легализацију хомосексуалних бракова, те је стога једино исправно да СНС овај своји нови програм кандидује на следећим изборима па ако добије подршку грађана покрене иницијативу за измену Устава по овом питању. До тада је забрањено свако дефинисање брака мимо уставне дефиниције да је то заједница између мушкарца и жене. Уколико они који живе у истополним партнерствима желе решавање одређених других питања, то може да се постигне изменама и допуна постојећих закона, што није спорно. Али је итекако спорно да се мења уставна дефиниција брака и породице а да грађани о томе нису питани на референдуму. Пошто нам стално испирају мозак са људским правима и демократијом, онда морају дати грађанима Србије основно људско и демократско право, а то је право избора да се о кључним друштвеним питањима одлучује на референдуму, а не кроз ову симбиозу бившег и садашњег режима које оличавају Гордана Чомић и Ана Брнабић.     

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: