Тема данашње конференције за медије су закони који су данас на дневном реду седнице Скупштине Србије, међу којима посебно издвајамо три – Закон посвећен ратним војним ветеранима, Закон посвећен несталим бебама и Закон посвећен испитивању порекла имовине.

Желео бих одмах да кажем свој суд о томе шта СНС ради већ пуних осам година овде у Дому Народне Скупштине Републике Србије. Све је лаж, све је превара, све је подвала и све је најобичније фолирање. Они не решавају ниједно кључно друштвено и политичко питање у Србији, већ само доносе законе који служе за маскирање да се ти проблеми уопште не би ни решили.

Ускоро истиче четири године колико смо народни посланици и колико пута до сада смо говорили о најугроженијим социјалним категоријама становништва за скупштинском говорницом. Примио сам практично сва удружења грађана која су се осећала социјално угрожено – од Удружења пензионера, преко Удружења задужених у швајцарским францима до Удружења родитеља несталих беба и Удружења ратних војних ветерана.

Српска напредна странка за ових осам година власти није решила нити једно питање ових социјално угрожених категорија становништва. Пензионерима су отете пензије, донет је некакав закон, није им враћено оно што им је отето. Кредити индексирани у швајцарским францима – донет је закон, као грађанима који имају те кредите нешто је олакшано, а суштински им ништа није олакшано и они и даље трпе те зеленашке, пљачкашке, банкарске кредите који би требало да буду укинути и да сви они који су жртве банкарске мафије буду обештећени.

Потпуно исти случај је сада са ова нова три закона којима желе, на крају мандата, само да замажу очи јавности да су они решили та три питања. Питајте српске ратне војне ветеране да ли су овим законом њима било шта решава. Питајте их зашто и даље месецима протестују у парку испред Председништва Србије. Питајте их да ли су уопште уважени у овој држави, да ли неко поштује њихову жртву и њихову борбу, а да не говорим о материјалном статусу, о статусу њихове здравствене заштите и других проблема. Они најчешће, на првом месту, не траже материјалну надокнаду за то што су били спремни да учествују у отаџбинским ратовима 1991.-1999. Траже поштовање, траже да се њихова жртва помене, нагласи, истакне и да сваки онај ко је био спреман да да свој живот за отаџбину мора да има одређене привилегије у овом народу и држави.

Да не говорим о овом скандалу са Законом о несталим бебама. Овим законом се не дефинише решавање проблема родитеља чија су деца нестала; где је њихово украдено дете, ко га је украо, ко га је купио, ко га је продао? Овим законом се ништа суштински не решава. Родитељи несталих беба уопште неће моћи да утврде истину. Да ли је њима дете украдено у породилишту? Ко га је украо? Бабица, дежурни лекар, у садејству са неким другим државним органом – матичном службом у општини, Центром за социјални рад или неким трећим. И што је најважније – овај закон уопште не предлаже и не предвиђа одговорност лопова и криминалаца који су родитељима украли дете прогласивши га мртвим на рођењу, а онда то исто дете продали, препродали у земљи или у иностранству. Ко после свега тога може да има поверење у српско здравство? Да ли је могуће да они решавају ово питање тако што га не решавају, тако што га маскирају и оно посебно понижење за родитеље тако што им нуде „правичну“ новчану надокнаду. За шта? За украдено дете? Да ли је то нормално?  А ни то не би урадили да нису добили налог одређеног европског Суда. А и тај налог одређеног европског Суда годинама избегавају да испуне и да донесу овај закон. И на крају, када су решили да га донесу, они понижавају родитеље нестале деце.  Они крију истину о украденим бебама, они замрачују истину покушавајући да овим законом покажу да су нешто решили. Шта сте решили?! Само сте изнова убили ту децу, само сте изнова убили те родитеље, само сте изнова сакрили истину. И ви треба да одговарате за саучесништво у крађи беба. Јер овај закон о несталим бебама је саучесништво у крађи деце из српских породилишта последњих неколико деценија. Овим законом се крију криминалци и злочинци који су родитељима крали децу. Ови овде посланици владајуће већине на челу са Мајом Гојковић и СНС-ом саучествују у злочину крађе деце, подржавају крађу деце, крију организаторе и виновнике овог злочина и то је скандал над скандалима.

И на крају, једна тема која је за Двери од огромног значаја, можда и пресудног за наш политички идентитет, а то је доношење Закона о испитивању порекла имовине свих политичара и тајкуна од 1990. до данас. И СНС је пре доласка на власт обећавала доношење овог закона. И када је дошла на власт, годинама је обећавала доношење овог закона. А ко ће да одговара за 8 година нечињења на власти? Колико су српски ратни војни ветерани оштећени за осам година што немају закон као сви други ратни ветерани на Балкану? Колико су родитељи несталих беба оштећени што 30 година немају закон, а 8 година под влашћу СНС-а?  И шта ћемо са овим лоповима, политичарима и тајкунима од 1990. до данас  који 8 година уживају у својој противзаконитој стеченој имовини? Ево само неколико спорних ствари у овом спорном Закону о пореклу имовине: 1. Зашто испитујете имовину само у земљи, а не и у иностранству? 2. Зашто не испитујете и правна лица, а не само имовину физичких лица јер су одређени криминалци, политичари и тајкуни имовину покрали и пребацили на одређена правна лица? 3. Зашто уводите порез на екстрапрофит у вредности од 75% од незаконито стечене имовине? Ако је неко нешто украо, како се враћа 75% од оног што је украо, а њему лопову нека остане 25% од украденог?! То је невиђен правни институт који до сада нигде на свету није забележен. То значи да, од сада, сви лопови у Србији када их ухвати полиција, када заврше на суду, да увек траже да им се врати 25% од украденог. Јер имају право, као и политичари и тајкуни који су опљачкали народ и државу.

И наравно, нема рока до када испитивање порекла имовине мора бити завршено. Хоћемо ли годинама и деценијама да испитујемо имовину ових богаташа?! Или ће можда да наступи застарелост, па ћемо да одустанемо да испитујемо имовину браће Вучић или браће Стефановић или оца министра полиције Небојше Стефановића или других који су нас опљачкали за ових 8 година власти СНС-а?

И на крају, једноставно питање: ко ће да спроведе овај закон? Ми и сада имамо добре законе, али се они не спроводе. И по постојећој пореској политици имате могућност унакрсног испитивања имовине функционера. Али, никоме имовина није испитивана. Да ли било ко може да буде наиван да очекује да ће директор Пореске управе кога је поставила СНС  да испитује порекло имовине високих функционера СНС-а који су га поставили на место директора Пореске управе?! Сад замислите то, Александар Вучић поставио свог партијског кадра за директора Пореске управе и сад ће он да буде самосталан и одједном да испитује порекло имовине браће Вучић… Па, то је смешно. Никада страначки постављени директори Пореске управе неће испитивати порекло имовине оних владајућих политичких партија који су их поставили на ту директорску функцију. Овај закон је смешан, једноставно га треба поцепати и направити од њега материјал за рециклажу папира.

Ово нема смисла, ово је лаж, ово је превара, ово је подвала као и све за 8 година власти СНС-а!

Видео материјал са конференције за медије можете погледати овде:

Бошко Обрадовић

Председник Двери