Српски покрет Двери захтева од власти у Србији да законом забрани рад недељом и у приватном сектору за све оне чији рад тим даном није неопходан. Недеља је дан када породице треба да буду на окупу, али и дан посвећен Богу.

       Поред тога што су радничка права у Србији веома угрожена, што се неретко дешава да радници на разне начине буду условљавани и уцењивани за посао, о нерадној недељи готово да се уопште не размишља. Ниједну власт у претходних неколико деценија није интересовало да законски уреди недељу као нерадни дан, односно да ограничи рад свима онима чија делатност није у јавном интересу или у служби заштите здравља.

У нашем окружењу, примера ради, недељом продавнице не раде у Црној Гори већ годину и по дана, а сада исту праксу уводе и Словенија и Хрватска. И многе европске државе, попут Грчке, Аустрије, Белгије, Кипра, Чешке, Француске, Немачке, Мађарске, Исланда, Луксембурга, Холандије, Шпаније, Пољске и Велике Британије су законски уредиле нерадну недељу, односно тачно се зна ко сме, а ко не да ради недељом. У том смислу, Двери захтевају да се на исти или сличан начин донесе одлука о нерадној недељи и у приватном сектору и у Србији.

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери