Српски Покрет Двери - Лого
Search

Постаје већ симптоматично и сумњиво зашто владајући режим избегава одговор на једноставно питање када су тачно ванредни парламентарни избори у Србији: у истом термину на пролеће следеће године заједно са председничким и градским изборима у Београду, или раније, или се чак размишља о њиховом одлагању због завршавања започете процедуре уставних реформи? С обзиром да је одмах након прошлогодишњег бојкота избора од стране опозиције из врха власти најављено да ће за годину и по дана бити расписани ванредни републички избори – крајње је време да се дефинише термин тих избора за народне посланике и да ли су они заједно или одвојено од других избора.

       Додатну конфузију уносе најаве референдума по питању промене Устава, скупштинске процедуре која мора да буде започета и завршена у истом скупштинском сазиву, што значи да садашњи нелегитимни скупштински састав не треба да покреће никакве уставне промене. Посебно је неприхватљиво да ванредни парламентарни избори буду одложени да би се завршио процес промене Устава у току овог скупштинског сазива. 

Српски покрет Двери предлаже да почетак дијалога о уставним реформама буде одложен за време када ће парламентарни живот у Србији бити нормализован, а не да се уставна реформа правосуђа на силу спроводи у Народној скупштини у којој нема опозиције. Садашњи парламент без опозиције је недемократски и нема легитимитет да доноси било какве законе и друге одлуке, а посебно не да мења Устав. У супротном, све оно што као одлуку донесе један такав недемократски парламент мора бити поништено након смене власти. Зато је најбоље решење да први следећи избори у Србији буду управо ванредни парламентарни избори крајем ове или најкасније у јануару следеће године, како би се политички живот најпре вратио у нормалу, а после неколико месеци уследили остали избори и тек потом тема Устава.

Српски покрет Двери такође предлаже да истовремено са ванредним републичким изборима буду расписани и ванредни покрајински избори за посланике у Скупштини АП Војводине, а до краја следеће године и ванредни локални избори у свим градовима и општинама Србије.

     

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: