Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Vojska Srbije danas u mnogobrojnim problemima

Povodom novog seta zakona o odbrani, predsednik Dveri je izjavio da postoje dobre stvari kao što je nabavka savremenog naoružanja, ali da se zanemaruju brojni problemi u kojima se nalazi Vojska Srbije.

„Ono što se trenutno dobro radi jeste pokušaj modernizacije, nabavke savremenog naoružanja i boljeg opremanja Vojske Srbije, kao i neulazak u NATO i vojna saradnja sa Rusijom i Belorusijomˮ, rekao je Boško Obradović. On je dodao da je problem što se ćuti o mnogobrojnim problemima u kojima se Vojska Srbije danas nalazi: niska primanja, napuštanje Vojske, prerano penzionisanje najboljih i najiskusnijih oficira, nerešeno pitanje ratnih vojnih veterana, porodica poginulih i invalida rata, progon predsednika Vojnog sindikata…


Obradović je istakao da su za Srpski pokret Dveri posebno sporne mirovne operacije širom sveta u kojima učestvuje preko 700 pripadnika srpske vojske i policije. „Iz državnog budžeta za ove svrhe izdvaja se preko milijarda i 800 miliona dinara koje bi mogle biti utrošene za mnogo prioritetnije stvari nego što su rešavanja svetskih kriznih žarišta za koje nismo odgovorni.“ – rekao je on.


Lider Dveri je rekao da je sporna i privatizacija namenske industrije Srbije koja omogućava da stranci postanu suvlasnici do 49% ovih strateških preduzeća, a za određena preduzeća i većinski vlasnici, kao i da je veoma problematičan novi Zakon o BIA koji direktoru ove agencije, čoveku od poveranja Aleksandra Vučića, daje neograničena prava da zapošljava, ocenjuje, unapređuje i kadrira, što ugrožava nacionalnu bezbednost i otvara prostor za partijsko zapošljavanje u službi državne bezbednosti i pravljenje partijske polici je.   


Obradović je na kraju ponovio pitanja na koja je ministar Vulin ostao dužan odgovore:

1.      Koliko hiljada pripadnika VS je napustilo službu poslednjih nekoliko godina?

2.      Zašto profitabilna preduzeća iz oblasti namenske industrije stavljamo u proces privatizacije ako su do sada bila izuzeta i da li se time narušava nacionalna bezbednost?

3.      Da li Savez organizacija rezervnih vojnih starešina treba da bude proglašen za udruženje od posebnog značaja za sistem odbrane?

4.      Da li treba vratiti redovno služenje vojnog roka i reaktivirati penzionisane?

5.      Kako će Vojska Srbije reagovati ako separatističke vlasti u Prištini krenu da vojno zauzimaju sever Kosova i Metohije ili ponove bilo koji drugi zločinački čin protiv srpskog naroda na teritoriji Srbije pod okupacijom?

6.      Da li se ministarstvo interesuje za epilog sudskog procesa za špijunažu iz 2002. godine kada je maestralnom akcijom vojne službe bezbednosti na čelu sa generalom Acom Tomićem uhapšen tadašnji potpredsednik Vlade Momčilo Perišić kako odaje vojne tajne šefu CIA za Balkan Džonu Nejboru? Zašto taj proces stoji?

7.      Da li je u Ministrastvu odbrane sedište kancelarije NATO u Beogradu i šta to znači za suverenost i bezbednost države Srbije?

8.      Zašto Srbija ne traži povratak do 1000 pripadnika srpskog državnog osoblja na KiM, što nam sleduje po Rezoluciji 12 44 SB UN?

9.      Da li neko ko nije služio Vojsku može da radi u bezbednosnim strukturama, a neko bez ikakvih stručnih kvalifikacija da vodi bezbednosno-informativnu agenciju?


Info služba Dveri



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: