Српски Покрет Двери - Лого
Search

Позивам стручњаке из Кризног штаба да Александру Вучићу наложе меру самоизолације од најмање 14 дана која следује за све грађане Србије који су били у истој ситуацији, а Полицију да га приведу ако се о овај налог оглуши и присилно га спроведу у карантин.  

     Од почетка кризе настале ширењем пандемије корона вируса председник СНС Александар Вучић понаша се веома неодговорно и неозбиљно, а сам себе је поставио за шефа свих кризних штабова у држави. Најпре се спрдао са новим вирусом, кревељећи се на лекарске пошалице да је ово најсмешнији вирус у историји и да жене треба да иду у шопинг у Милано јер су цене пале. Потом је истицао да је смртност од овог вируса мала у односу на друге болести и најављивао да неће бити затварања школа, прекидања спортских такмичења нити одлагања избора. У јеку ширења епидемије, када су у Србији већ потврђени први случајеви заражених, расписао је изборе и организовао скупљање више стотина хиљада потписа како за владајуће тако и за омиљене опозиционе странке, гурајући грађане у редове и затворени простор. Дуго се јогунио и бунио да призна да ће и Србија бити суочена са новом заразном болешћу, јер му је то реметило планове око још једне изборне преваре и крађе.        

Када је најзад схватио да је враг однео шалу и да држава мора много озбиљније да се супротстави пандемији – отишао је у другу крајност и почео да хистерише и диже панику, окривљујући грађане, а посебно повратнике из иностранства, за ширење заразе. У овој несрећи је пронашао простор за антиуставно проглашење ванредног стања и завођење тоталног личног режима у коме сем њега не постоји нико други ко о било чему одлучује. Све време наставља предизборну кампању, идући чак толико далеко да купљена медицинска опрема не бива испоручена болницама широм Србије којима је ургентна већ чека данима на његов предизборни обилазак да је лично уручи пред медијима на предизборним митинзима по здравственим установама.        

Међутим, оно што је посебно штетно за читав систем тренутне борбе за здравље становништва јесте његов лични непримерени однос према потенцијалној изложености зарази. Када се вратио из Америке са конференције и сусрета за неколицином људи који су потврђени као позитивни на нови вирус – одбио је да се тестира и самоизолује као што су урадили бројни политичари света који су тамо такође били. Када су сви саветовали и почели да носе заштитне маске и рукавице у званичним сусретима – он је то одбијао. Када је отишао на састанак са Орбаном у Будимпешту и вратио се у Србију опет је одбио тестирање и кућни карантин од 28 дана који иначе у ванредном стању одлуком Владе следује свакоме ко се врати из иностранства. Најзад, када му је близак члан породице заражен – поново је одбио тестирање и самоизолацију од најмање 14 дана која је прописана свакоме у Србији чијем је члану породице потврђено да је позитиван. Управо супротно, Вучић је данас интензивирао своју предизборну кампању одласком у Ниш где је потенцијалној зарази изложио већи број људи у његовој пратњи и међу онима који су морали да га дочекају на новом предизборном скупу пред више десетина људи.

Понашајући се на овај скандалозан начин председник државе даје лош пример и уводи двоструке стандарде у државним мерама, што ће имати негативну последицу да грађани неће даље поштовати одређене прописане мере када оне више не важе подједнако за све. Зато позивам стручњаке из Кризног штаба да Александру Вучићу хитно наложе меру самоизолације од најмање 14 дана која следује за све грађане Србије који су били у истој ситуацији, а Полицију да га приведу ако се о овај налог оглуши и присилно га спроведу у карантин. Такође, и на њега се може применити члан 248 Кривичног законика који предвиђа три године затвора за непоступање по здравственим прописима за време епидемије: „Ко за време епидемије какве заразне болести не поступа по прописима, одлукама или наредбама којима се одређују мере за њено сузбијање или спречавање, казниће се новчаном казном или затвором од три године“. По овом члану закона су грађани Србије на скајп суђењима већ послати на одслужење затворске казне. То што је председник државе Вучића не изузима га од кривичне одговорности за оно што ради супротно закону. 

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и

председник Српског покрета Двери

 

Фото: Јужне вести/Вања Кесер

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: