Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић, лидер Двери који учествује на оба колосека дијалога, са и без посредника ЕУ, сматра да је основно и прво питање које мора бити договорено кад су избори, а друго питање на које опозиција мора да добије одговор је којих ће избора тачно бити. Ни на једно од ова два питања опозиција за сада нема одговор.

       „Власт помиње да ће председнички и градски избори у Београду бити у истом термину крајем марта или почетком априла идуће године, што не мора да буде тако и много је боље за локалну демократију да су локални избори одвојени од републичких. Међутим, не знамо ни да ли су ванредни парламентарни избори извесни и да ли ће бити у истом термину са председничким или београдским, или пре или после њих. Као што не знамо да ли ће цензус остајати исти или ће се мењати, а то мора што пре да се зна због припрема за изборе. Ово је први пакет тема који мора да се реши. Такође је важно питање ванредних покрајинских избора и ванредних локалних избора у свим градовима и општинама у Србији, јер су и сви ови парламенти подједнако бесмислени и недемократски без опозиције као и републички. Друго кључно питање је рок у коме дијалог треба да буде завршен, а веома је важно што је у оба колосека дијалога постигнут договор да то буде најмање шест месеци пре првих следећих избора. То значи да преко лета мора да буде потписан Споразум између власти и опозиције, да он треба одмах да буде потврђен у Народној скупштини и да треба да формирамо заједничко радно тело за надгледање примене тог споразума и контролу комплетног предизборног и изборног процеса. То је једини начин да опозиција има поверење да ће оно што смо се договорили бити и спроведено“, објашњава Обрадовић.
 
Он сматра и да је уз одговоре на претходна два питања најважније да јавни медијски сервиси и телевизије са националном фреквенцијом што пре омогуће да се чује и глас опозиције.
 
„Зато сам на последњем састанку Радне групе за дијалог у Народној скупштини предложио да Радна група направи заједнички састанак са свим главним уредницима информативних програма наших телевизија са националном покривеношћу и да се одмах договори представљање опозиције најпре у овом предизборном периоду, а када дођу избори и посебно у изборном периоду. Ова три пакета питања сматрам кључним у оба колосека дијалога и Српски покрет Двери ће на овоме инсистирати“, закључује лидер Двери.

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери
 
*Извор: Дневни лист „Данас“
 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: