Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сви смо сведоци алармантних негативних последица пандемије на домаћу привреду и стандард грађана Србије. Оно што је сада највећи проблем јесте недовољна и погрешно усмерена помоћ државе према привреди. Као највећу замерку досадашњим мерама Владе Србије видим неселективност државне помоћи привреди, јер не може исту помоћ добити онај коме је промет у 2020. пао за 100%, онај коме је промет пао за 50% и онај коме промет уопште није пао или се чак повећао. Таква приступ је потпуно погрешан, као и у случају када је свим грађанима без разлике пред изборе подељено по 100 евра иако је та средства требало издвојити само за социјално угрожене: отпуштене раднике, незапослене, пензинере са малим примањима, сиромашне…

       Међутим, најкрупнија грешка у економском систему Србије, која потиче још из времена Млађана Динкића и траје већ 15 година, јесте погубна економска политика укидања царинске заштите домаће робе, пљачкашка приватизација државних фирми и природних ресурса Србије, као и субвенционисање страних фирми од које актуелна власт не одустаје ни у садашњој кризи. Ових дана је као бомба експлодирао званичан податак да је страним инвеститорима од 2006. године додељено чак 93,5% од укупних државних подстицаја у привреди, док је само 6,5% тог новца отишло домаћим привредницима. Ту се онда поставља једноставно питање: за кога ради ова власт – за интересе странаца или за домаћи економски интерес, као и када ће домаћи привредник и пољопривредник коначно моћи да дођу у први план у својој држави.

У оквиру започете кампање „Будимо солидарни – купујмо домаће“, којом позивамо на свеопшту солидарност, социјални и економски патриотизам, Српски покрет Двери је предложио пакет од 12 мера подршке домаћој привреди и социјално угроженим грађанима Србије. Прве две мере се односе на подршку у сфери ослобођења од плаћања пореза, и то строго селективно за најугроженије домаће привреднике и предузетнике, како од плаћања доспелих обавеза за порезе и доприносе за месеце у којима су им у овој години исплаћиване минималне зараде, тако и у прва три месеца 2021. године за оне домаће привредне субјекте са највећим степеном ризика у даљем пословању и падом промета у 2020. години.

Следећа важна мера коју је израдио стручни савет Српског покрета Двери за економију, на челу са проф. др Тамаром Миленковић Керковић, било би смањење парафискалних обавеза (фирмарина, еколошких такси, накнада за коришћење јавних површина) и других накнада за коришћење јавних добара за 50% у наредних годину дана домаћим привредницима и предузетницима у најугроженијим секторима у складу са падом прихода и мерама ограничења које су им наметнуте. На исте би се односила и мера убрзавања процедуре за одобравање кредита за ликвидност домаћих предузећа из државних фондова (тако да одговор мора да стигне за 72 часа). Коначно, нови пакет мера помоћи домаћој привреди подразумевао би и преусмеравање средстава са буџетске ставке за изградњу националног стадиона у помоћ домаћим предузетницима и малим и средњим породичним предузећима у складу са Законом о контроли државне помоћи (чл. 5 ст. 2), којим се одобрава пружање помоћи најугроженијим привредним субјектима како би се „отклонили озбиљни поремећаји у привреди Србије“.

С обзиром на алармантност ситуације држава би морала да повуче и неке потезе којим би домаће произвођаче и производе ставила у привилегован положај док траје актуелна криза. Ми смо предложили да све државне институције имају обавезу да до завршетка пандемије у оквиру јавних набавки свих врста купују робу искључиво од домаћих произвођача (где год је то могуће), као и да исто важи за Робне резерве Србије у свим областима, а посебно у медицинској опреми и материјалу.

Стручни савет Српског покрета Двери за село, пољопривреду и предузетништво, на челу са Милованом Јаковљевићем, осмислио је једну оригиналну и веома практичну меру за истовремену помоћ домаћој привреди и становништву, а у питању је издавање ваучера које би држава на основну претходно израђене социјалне карте додељивала социјално најугроженијим категоријама становништва (међу којима су пензионери са најмањим пензијама, сиромашни, самохрани родитељи, инвалидна лица, отпуштени радници, незапослени,…) за куповину домаћих индустријских, прехрамбених и пољопривредних производа. Ово може и треба да буде трајна мера којом би се подстицала потрошња домаћих производа а истовремено водила циљана социјална политика. У пакету социјалне помоћи предвидели смо и повећање месечних социјалних накнада за незапослене и отпуштене, као и смањење извршитељских и јавнобележничких тарифа.

У складу са нашом новом акцијом „Будимо солидарни – купујмо домаће“, која је усмерена на куповину домаћих производа и подршку домаћем предузетнику свих врста, на крају смо предложили и две конкретне „маркетиншке мере“. Прва је посебно брендирање и постављање ознака о пореклу домаћих производа и скретање пажње потрошачима на домаће производе, а друга је медијска кампања на јавним медијским сервисима РТС и РТВ у циљу подршке куповини домаћих пољопривредних и других производа у супермаркетима, на пијацама, малим трговинама, угоститељским и занатским радњама.

Колико је мени познато, овај програм Српског покрета Двери за спас српске привреде и подршку социјално угроженом становништву најконкретнији је и најсвеобухватнији пакет мера који је неко предложио од избијања ове здравствене и економске кризе. Решења, дакле, има и ми смо их јавно понудили, позивајући власт да их слободно примени и представи као своје ако им је то битно – само нека домаћи привредник и пољопривредник, као и сиромашни грађанин осети да иза себе има своју државу. Али, ту долазимо до главног проблема са почетка овог текста: за кога ради наша власт – за домаће економске интересе и своје грађане или за интересе домаћег и страног крупног капитала и своје личне и партијске интересе пљачкајући овај народ и државу без милости?

 

Извор: директно.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: