Владимир Цвијан је био високопозиционирани функционер и бившег и садашњег режима. Као некадашњи генерални секретар и шеф правног тима председника Србије Бориса Тадића био је први прелетач из ДС у редове тада тек формиране и опозиционе Српске напредне странке. То се, међутим, не може рачунати у класично политичко прелеташтво које обично подразумева прелазак у неку странку власти, јер је Цвијан из врха власти прешао у опозицију. То је тада громогласно најављено из редова СНС и то од Александра Вучића лично, као доказ да важни људи напуштају владајући режим Бориса Тадића.

Након тога Цвијан постаје члан Председништва СНС, а након смене власти и народни посланик и шеф скупштинског Одбора за правосуђе. Међутим, убрзо по доласку СНС на власт Цвијан диже глас против бројних аномалија у новој власти: неиспуњавање предизборних обећања, криминал и корупција, диктаторска природа новог председника СНС и постаје нека врста дисидента који планира да се супротстави врху своје странке на челу са Вучићем и да понуди алтернативу… Од тада почињу његове муке које неколико година касније завршавају мистериозном смрћу која остаје потпуно непозната јавности три године након што је његово беживотно тело пронађено на обали Дунава у Београду. Како је заправо умро Владимир Цвијан и шта се крије иза његове мистериозне смрти?

Владимир Цвијан је био много више него што то говори његова званична биографија. Нема сумње да је био упућен у неке од најважнијих тајни из времена стварања Српске напредне странке и њеног доласка на власт. То значи је да је био одлично упућен у односе тадашњег врха странке са страним обавештајним круговима, контроверзним бизнисменима, криминалним подземљем и другим политичким организацијама, посебно тадашњом влашћу оличеном у Борису Тадићу са којим је Александар Вучић одржавао редовни контакт преко Тадићевог шефа кабинета Микија Ракића, кога је називао личним пријатељем. Мртва уста не говоре, али да је Цвијан жив могао би да исприча много занимљивости из раних радова сада свемоћне политичке странке на власти и њеног аутократског шефа.

Још 2013. године, док су неолибералне елите и београдски круг двојке јавно славили Александра Вучића као новог Де Гола због потписивања антиуставног Бриселског споразума и признања лажне државе Косово, Цвијан је указивао на његово диктаторско понашање у Председништву СНС, директно уплитање у правосуђе, заштиту криминала и корупције, обрачун са неподобнима… Све оно како данас изгледа недемократска и криминална власт Александра Вучића било је још тада нацртано у тадашњим медијским наступима Владимира Цвијана као његово јавно упозорење.

Због тога што је први и готово једини до сада дигао бунтовнички глас изнутра, из система нове власти, Цвијан је морао најпре у унутрашњу а потом и у спољну емиграцију, да би му се изгубио сваки траг до пре неколико дана када је откривено да је умро још пре три године. Још увек надлежни државни органи нису одговорили на питања како је умро, да ли су на његовом телу нађени трагови удараца, ко је донео одлуку о кремирању, зашто је сахрањен на непознатој локацији без презимена, зашто његова породица није обавештена о његовој смрти и зашто јавност није упозната са смрћу овако високо позиционираног функционера и бивше и садашње власти? То не може бити случајно нити било чији пропуст већ је више него јасно да је то учињено са намером да се цео случај заташка и сакрије од очију јавности.

Владимир Цвијан је био веома неугодан сведок. Он је знао много о тајним договорима Александра Вучића са Станком Суботићем Цанетом и Богољубом Карићем да по доласку СНС на власт буду укинуте оптужнице које су важиле против ове двојице контроверзних бизнисмена и да они буду ослобођени свих оптужби, што није могло да буде договорено без обилате финансијске подршке СНС са њихове стране. Шта је Цвијан знао о договору у вези са предајом Дарка Шарића? Да ли је знао где су завршиле кипарске паре које су у Милошевићево време изнете из Србије? Да ли је Вучићева борба против криминала и корупције била само маска за рекетирање криминалаца и бизнисмена? Да ли је Цвијан много тога знао о тим договорима, у некима и сам учествовао или имао доказе у виду разних докумената? И да ли је његова смрт самоубиство или уклањање неугодног сведока колико је садашња власт дубоко огрезла у криминал и корупцију?

Бошко Обрадовић

Председник Двери