У Србији данас готово да нема теме око које се не делимо. Постоји само једна тема око које нема подела и око које можемо сви да се саберемо, а то је одбрана породице. Зато је субота, 15. мај – Светски дан породице – прави тренутак да поново изађемо на улице и искажемо свој протест због односа актуелне власти према свим нашим породицама.

Када то кажем не мислим само на три противуставна предлога закона које јавно промовише Гордана Чомић а иза којих заправо стоје Александар Вучић, Ана Брнабић и СНС, иако им то никада није био део предизборног програма. Као што је Вучић морао да потпише антиуставни Бриселски и Вашингтонски споразум, тако је и сада у обавези према онима који су га са запада довели на власт 2012. године да донесе законе о истополним заједницама, родној равноправности и забрани дискриминације.

Овај први закон је легализација хомосексуалних бракова под другим именом, упркос томе што Устав Србије у члану 62 став 2 јасно каже да је брак заједница мушкарца и жене. Овај други планира да омогући грађанима Србије да се пре подне осећају као мушко, поподне као женско, а увече као међупол и да је тако нешто нормално. Овај трећи има неокомунистичку идеју да представницима традиционалних верских заједница забрани проповедање верских учења односно слободу мисли и говора ван простора богомоља.

Сва три закона не само да су противуставна већ ударају и на све традиционалне и демократске вредности, мењају дефиницију пола, брака и породице, ограничавају исповедање вере и задиру у традиционалне породичне вредности и јавни морал који је важећи у држави Србији. Ово никада није био програм владајуће странке, за ово најпре морају да добију подршку грађана на изборима, да затим покрену измену Устава у Скупштини и да на крају свакако дају грађанима Србије могућност да се о свему томе изјасне на референдуму. Све друго је правно и политичко насиље и наметање антихришћанских, антиуставних и антипородичних закона већинској Србији без основне демократске процедуре да се грађани о томе питају.

Међутим, ово није нити главни нити једини разлог зашто 15. маја сви треба поново да изађемо на улицу. Разлога је много: од борбе против криминала и корупције до заштите домаће привреде и пољопривреде. Када врх владајућег режима краде из „Крушика” или „Телекома” – краде државу и отима од наших породица. Када презадужене породице остају без породичног дома који им одузимају јавни извршитељи – то је онда потенцијални ударац на сваку нашу породицу. Када је све више сиромашних, када је толико заборављених старачких и самачких домаћинстава. жена на селу или пензионера са примањима испод границе достојанства – то су разлози да дигнемо глас.

Када држава субвенционише стране мултинационалне компаније уместо домаће породичне фирме или домаћа породична пољопривредна газдинства – то је издаја наших домаћих економских интереса и директна штета за све наше породице. Када нам загађују воду, земљу или ваздух то је уништавање наше животне средине и директни напад на здравље свих наших породица. У Србији је данас угрожена наша прехрамбена, еколошка и здравствена безбедност, новоформирано Министарство за породицу и демографију ништа не ради да би вишедетне породице добиле посебне пореске олакшице, а свако ко ступи у брак или добије дете смањење пореза на зараду и пореза на имовину, чиме би свим браковима и породицама са децом остајало више новца у кућном буџету, а породична политика најзад стимулисала рађање, младе брачне парове и породице са више деце.

Коначно, најважнији разлог за излазак на улице 15. маја јесте одлазак младих и најобразованијих у иностранство који морамо да зауставимо, као и белу кугу због које наша нација демографски изумире. Тај дан је прилика да искажемо свој став и према режимском Кризном штабу који је лажирао број новозаражених и умрлих ради одржавања недемократских прошлогодишњих избора, који нас је закључавао и забрањивао одлазак у цркву за Васкрс, и који још увек дели контрадикторне препоруке како им то наложи владајући режим док домаћи предузетници пропадају. Заштитимо домаће – гесло је протеста.

Позивам све породичне људе Србије, без обзира на националне, верске, идеолошке или страначке разлике међу нама, да у суботу, 15. маја сви дођемо испред Народне скупштине у Београду и покажемо колико нам је стало до породице. Позивам све политичке организације и власти и опозиције, сва удружења грађана, неформалне покрете, потписнике Апела 212, угледне јавне личности и све породичне људе којима је стало до очувања породичних вредности и интереса да заједнички станемо у одбрану породице и 15. маја будемо испред Скупштине Србије са својом породицом. Позивам комплетну родољубиву и породичну Србију да искористимо ову прилику да покажемо јединство око базичних традиционалних вредности нашег друштва које су угрожене под овом влашћу. Ово није и неће бити само протест Српског покрета Двери као опозиционе политичке организације већ свих оних људи у Србији којима је породица на првом месту и који сматрају да морамо заједнички да се изборимо ЗА СВЕ НАШЕ ПОРОДИЦЕ.

Бошко Обрадовић

Председник Двери