Српски Покрет Двери - Лого
Search

Све чешће се чује глас народа који тражи нова лица у политици и нове идеје. Тражи се да се унапред зна шта тачно долази уместо актуелне власти, који је то програм и ко су људи који га носе. Једном речју, дошло је до засићења свакодневном критиком владајућег режима већ се очекује да се понуди свеукупна алтернатива. Прогласом „Промена система – сигурност за све“ Српски покрет Двери је одговорио на ова очекивања, и то у оба правца: новим програмским искораком који доноси пет принципа за политичке промене у Србији и представљањем људи који ће бити носиоци промена.

     Промена власти више није довољна. Потребна нам је промена комплетног корумпираног политичког система који овде влада 30 година. Ми смо гарант да неће све остати исто после смене актуелне власти. Кључна реч је ПРОМЕНА СИСТЕМА и уређење државе и институција које никада више неће зависити од једног човека (лидера, вође…) нити од других измена у извршној власти. Нови систем значи да закон и правила морају да важе за све исто и да не сме бити никога ко је изнад Устава, закона и институција.
 
ТИ ОДЛУЧУЈЕШ! (Обнова демократије)
 
Наш велики друштвени проблем је одсуство веће укључености грађана у политику. Више него икад потребна нам је партиципативна демократија, стварно укључивање грађана у политику и свест о томе да „ми одлучујемо“. Без обнове демократије нема повратка нормалном политичком животу нити стварања институција друштва и државе у којима ће владати сигурност за све грађане.
 
Наш циљ је да грађани а не само странке бирају народне посланике, и да коначно имамо заиста народну а не само партијску скупштину. Залажемо се за директну демократију као облик много већег личног укључивања грађана у све врсте одлучивања на свим нивоима о томе како ћемо живети у Србији.
 
ТИ НАДГЛЕДАШ! (Правна одговорност)
 
Правосуђе у Србији мора постати заштитник интереса грађана, а не власти. Потребна нам је владавина закона, а не моћних и недодирљивих појединаца. Што је независније правосуђе – то је извеснија правда. Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нам нови механизми за коначно остварење правде у Србији и сваку врсту одговорности. На првом месту и за пример то мора бити одговорност носилаца јавних функција за кршење закона, проневере, прање пара, криминал и корупцију:
 
Увођење кривичног дела незаконито богаћење
 
Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
 
Кривична одговорност: затворска казна
 
Финансијска одговорност: новчана казна
 
Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
 
Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период.
 
Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору и отпуштање свих оних са лажним дипломама и звањима.
 
Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања.
 
ТИ ЧУВАШ! (За зелени патриотизам и ново село)
 
Српски покрет Двери сматра да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације. Грађани морају да имају реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине.
 
Селу треба вратити законски статус и име „село“, имовину, управу над својим атаром, сагласност локалне заједнице на све промене у њиховој средини које утичу на живот и природу, заједничко управљање и део прихода од државних јавних предузећа која располажу и газдују природним ресурсима у атару села.
 
Зелена акција Двери сматра да је потребно успоставити нови, зелени друштвени уговор у Србији и предлаже дугорочно увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије кроз формирање једне врсте „зелене културе“ живота у Србији.
 
ТИ ЖИВИШ (За нови град по мери човека и породице)
 
Српски покрет Двери истиче да грађани имају „права на град“, што укључује послове промишљања и одлучивања о граду у коме се живи, нове урбане стратегије, очување архитектонског наслеђа и културне меморије града, као и креирање нових урбаних идентитета. „Нови град“ видимо као отворени демократски простор који умрежава заинтересовано и активно грађанство и ствара претпоставке за директну партиципацију у осмишљавању и доношењу јавних политика у вези са стварним потребама људи који живе у свом граду. Грађани имају апсолутно право на демократско управљање својим градом.
 
Нови српски модерни град мора бити град по мери човека и породице. Породични град мора бити град деце. Породични град мора бити град здравља, а то значи град спорта, здравих стилова живота и здраве хране.
 
У новом граду нико не сме да буде заборављен, гладан, без струје и воде, као и основне здравствене и социјалне заштите, нити му може бити одузет породични дом. Нови град је простор нове социјалне солидарности.
 
ТИ ОСТАЈЕШ (Ово је земља за нас)
 
Остати овде да бисмо направили државу у којој ми одлучујемо, ми надгледамо, ми чувамо и ми живимо. И зато остајемо овде – да променимо систем и да уживамо у плодовима тог лепшег живота у уређеној земљи.
 
Никад у Србији политички живот није био без икакве идеологије и конкуренције идеја као данас. Позивамо грађане, медије, стручну јавност и политичаре на дијалог по овим питањима, кроз нову форму дигиталне демократије али и кроз дебате уживо, и да заједничким снагама вратимо програм и јавне расправе у политику.
 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: