„Славиша Кокеза је гангстерска карикатура на челу Фудбалског савеза Србије, овде лети глава ако кажеш истину“, каже Бошко Обрадовић, лидер покрета „Двери“, за Нова.рс.

Кажу, политика не треба да се меша у спорт, али то је одавно немогуће. Не само код нас, већ широм планете…

Ситуација у Србији специфична је на много нивоа. Буру је направио Немања Видић, легендарни фудбалер, отвореним писмом па празничним интервјуом, на шта је стигао одговор Славише Кокезе.

У одбрану бившег репрезентативца и некадашњег капитена Манчестер јунајтеда стали су и Вук Јеремић, односно Бошко Обрадовић, о којима је потом говорио и први човек српског фудбала.

Кокеза је рекао: “Ја сам поносан на то што немам подршку Мирка Поледице, што ме не подржава Огњен Короман, и на то што немам подршку Вука Јеремића, Бошка Обрадовића”, како гледате на то?

“Као Кокезин јефтин покушај да увуче дневну политику у једно веома прецизно постављено питање одговорности челних људи ФСС за лоше резултате фудбалске репрезентације. Лично се као политичар до сада нисам бавио бројним проблемима у српском фудбалу, а пре свега фудбалској организацији, на шта указују наши прослављени репрезентативци. Међутим, после ове Кокезине прозивке спреман сам да се укључим у борбу за истину о свему оном што се дешава у значајном леглу криминала у Србији, а то је несумњиво српски фудбал. Наш фудбал је престао да буде спорт, а постао је криминална игра”, каже Бошко Обрадовић за Нова.рс и додаје:

“Ту не мислим само на намештање утакмица, кладионичарску мафију и менаџерске уцене младих играча, већ – пре свега – на фудбалску организацију која је од једног важног спорта направила параван за послове са друге стране закона. Србија се данас, нажалост, претворила у владавину криминалаца, купљених диплома и плагираних доктората у свим областима, а ја могу бити само на супротној страни од тога. У том смислу, Кокеза је апсолутно у праву да смо на различитим странама и да нема моју подршку”.

Немања Видић је упутио низ критика на рачун ФСС, на челу са Кокезом?

“Све што је један од највећих српских фудбалера у историји рекао у свом отвореном писму јавности и интервјуу за ‘Политику’ – потписујем. Посебно важним сматрам његово указивање на погрешно усмеравање будућих генерација спортиста од стране садашње владајуће клике у ФСС, укидање свих моралних и стручних норми, као и свеукупну деградацију у којој су функционери и менаџери постали важнији од фудбалера и фудбалске игре. Посебан проблем је спољњи утицај на спорт уопште, а на фудбал посебно. Фудбал је постао стециште сумњивих функционера који долазе из криминалних, привредних и политичких кругова. Не верујем у њихову љубав према спорту. Верујем да се иза тога крију интереси који стоје ван закона”.

Да ли сте разговарали или на било који начин утицали на Видића, пре него што је изашао у јавност?

“На моју штету, Немању Видића лично не познајем, никада нисам имао прилику да га сретнем, а камоли да са њим причам на ову тему. Притом, себе не сматрам стручним у овој области. Ја сам само један од многих обичних навијача наше националне репрезентације, истина, заинтересован да се криминал и мафија избаце из спорта. Тако да ни на који начин нисам могао утицати на Немању Видића, нити је тако оствареној и независној личности потребан било чији утицај са стране да јавно каже своје мишљење и стане иза тога”.

Кажете да Видића не познајете, зашто је Славиша Кокеза онда баш вас споменуо?

“Добро питање. Не видим друго објашњење сем да је увлачењем опозиционих лидера у ову причу Кокеза желео да скрене пажњу јавности са суштине и онога на шта је указао Немања Видић као несумњив ауторитет у овој области. А можда су у СНС почели и да ме привиђају након мојих конференција за медије и изласка књиге ‘Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС’. Кокеза је свакако зрео за новог јунака у наставку ове моје књиге”, истиче Бошко Обрадовић.

Ово је други случај директног сукоба са Кокезом, након изјаве Огњена Коромана, ког сте јавно подржали. Како коментаришете последња дешавања у српском фудбалу?

“Желим јавно да изразим своје дивљење и поштовање како према Немањи Матићу и Немањи Видићу, тако и према Огњену Короману и Мирку Поледици посебно, који су пре свих имали храбрости да се упусте у изношење истине о криминалној хоботници у српском фудбалу. То није мала храброст и због тога у Србији ‘лете главе’. Сви смо недавно били сведоци полицијског малтретирања које је прошао Огњен Короман без икаквог разлога и образложења. Не желим ни да помислим на шта су људи који контролишу криминалне послове у српском фудбалу све спремни да би сачували незаконити извор свог личног богаћења и моћи. Наш фудбал је слика Србије и њена два лица: као што смо имали господина као што је био Радомир Антић на месту селектора фудбалске репрезентације – тако имамо и ганстерску карикатуру као што је Славиша Кокеза на месту председника ФСС”.

С обзиром на то да су споменути и они у Кокезиној изјави, какав је ваш однос са Мирком Поледицом и Огњеном Короманом?

“Обојицу сам тек недавно упознао, управо из разлога да их приватно подржим у свему ономе што јуначки раде, не желећи на било који начин да их оптерећујем или етикетирам мојим политичким опредељењем. Борба коју они воде је изнад сваке дневне политике и страначких подела и сукоба између власти и опозиције. Већ сам рекао и поновићу: за борбу у коју су се они упустили је потребна велика храброст. И исход те борбе не тиче се само фудбалских тема, већ и будућности нашег спорта, наше деце и нашег друштва у целини. Сматрам да сви и као политичари и као грађани треба масовно да их подржимо у покушају да се изборе за истину о свему што се дешава у српском фудбалу, тако их заштитимо од одмазде једног недемократског и криминалног режима, и сви заједно коначно истерамо ствари на чистац”, закључио је Бошко Обрадовић за Нова.рс.

 

*Извор: нова.рс

*Фото: Старспорт/Танјуг