“Сем злонамерних коментара на друштвеним мрежама који долазе од стране опозиционе конкуренције, нисам срео нити једног озбиљног човека који је стекао утисак да сам Вучићева опозиција. Српски покрет Двери је доказана опозиција у многим парламентарним и ванпарламентарним борбама против ове власти до сада и не пада ми на памет да се било коме правдам”, каже у интервјуу за Нова.рс Бошко Обрадовић, председник Двери.

Тај покрет је једина политичка организација из редова такозване “бојкот опозиције” који учествује на међустраначком дијалогу без присуства странаца, а на прошлом састанку био је присутан и Александар Вучић, председник Србије и лидер СНС.

Обрадовић у писаним одговорима на питања портала Нова.рс говори о томе да ли је “Вучићева опозиција”, ко из опозиционих редова чека да председник Србије призна Косово, да ли је променио мишљење о њему…

Све чешће вас у јавности помињу као Вучићеву опозицију, а након прошлог састанка представника власти и опозиције, а на којем је био и Александар Вучић, нарочито. Шта мислите зашто су људи стекли такав утисак?

Сем злонамерних коментара на друштвеним мрежама који долазе од стране опозиционе конкуренције, нисам срео нити једног озбиљног човека који је стекао такав утисак. Српски покрет Двери је доказана опозиција у многим парламентарним и ванпарламентарним борбама против ове власти до сада. И не пада ми на памет да се било коме правдам, а посебно не онима који никада и ништа нису жртвовали нити сам их видео у тој борби, док – примера ради – против 20 чланова Двери у овом тренутку се одвијају разни прекршајни и кривични судски поступци. О јунацима са Твитера којих никада нема на улици и у правој опозиционој борби не бих овом приликом.

Рекао сам и поновићу: Двери нису опозиција држави већ овој власти. Спремни смо да помогнемо држави у борби за одбрану КиМ, али не и владајућем режиму у покушају опстанка на власти по сваку цену. Такође ћемо бити жестока опозиција свакоме ко помисли да може да изда Косово, без обзира да ли је у садашњој или будућој власти.

Такав став многи су заузели пошто сте изјавили да је тај састанак био „веома озбиљан и конструктиван“. Како је било разговарати са Вучићем?

То је била јединствена прилика да му се у лице каже оно што мислимо о његовој политици према КиМ, коју једноставно нисам желео да пропустим. На почетку сам рекао да такав састанак касни девет година и поставио питање зашто га није било пре потписивања Бриселског и Вашингтонског споразума који су, по нашем мишљењу, антиуставни и представљају кораке ка признању лажне државе Косово. Такође сам указао на то да ова власт никада не помиње Устав Србије и Резолуцију 12 44 СБ УН који третирају КиМ као саставни део наше државе, што ми је крајње сумњиво и што говори о спремности ове власти да тргује са КиМ, односно да су спремни да ставе свој потпис на признање независности ако добију нешто заузврат.

Оно што је у свему томе било озбиљно и конструктивно јесте што смо уопште после свега разговарали, што смо добили информације о притисцима са којима се држава суочава и могли да чујемо како ти преговори изгледају иза сцене, али нас представници власти нису уверили да у њиховом мандату неће ставити потпис на признање сецесије јужне српске покрајине. То су истина поновили више пута, али им због свих досадашњих искустава једноставно не верујемо, мада бисмо волели да је тако.

Да ли сте променили мишљење о Вучићу? Говорили сте да је „велеиздајник“ и „лажов“.

Нисам променио мишљење јер ако је неко спреман да крши Устав и своју председничку заклетву – како другачије да га назовете? Уосталом, председник СНС има могућност да ме демантује у будућности јер прошлост му никако не иде на руку. И нисам се ја приближио њему него се он приближава ставовима Српског покрета Двери по питању КиМ. Али, и даље остајемо неповерљиви због његове приче о потреби компромиса са Албанцима иако зна да другачију понуду за компромис изузев признања друге албанске државе на Балкану нема на столу.

Да ли бисте ушли у коалицију са СНС?

Не видим разлог за то, јер ми смо опозиција и радимо на томе да сменимо једну недемократску и криминализовану власт, а не да у њу уђемо.

Изјавили сте да не верујете ни власти ни опозицији око Косова, јер, како сте рекли, опозиција чека да Вучић призна Косово, па да га руши. На које конкретно опозиционе странке сте мислили? Да ли на све?

Не желим да продубљујем сукобе у опозицији већ сам присталица међусобног ненападања до следећих избора. Али је чињеница да у опозицији постоје појединци који би најрадије да Вучић изда Косово да то не морају они, а да онда на томе руше садашњу власт. Не видим неку срећу у томе и нисам за то. Нека се свако и у власти и опозицији изјасни о КиМ. Ми свакако не можемо и нећемо сарађивати са онима који су спремни да се одрекну дела државне територије без обзира ком делу политичког спектра припадају.

Имате ли неке доказе за те тврдње, је л’ вам то неко директно рекао?

Остајем при надању да се неће родити Србин који би био спреман да помисли а камоли да потпише одрицање од наше Свете земље без обзира каквим притисцима је изложен. Зато је важно да су на челу државе људи који ничим нису уцењени и који су родољуби, а не интересџије које су спремне да тргују светињама.

Да ли је „пукла љубав“ са Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем?

Што се тиче љубави, резервисао сам је за моју супругу и децу, моју породицу, кумове и пријатеље. Политика је нешто друго. Имам нормалне и коректне односе са свим колегама у опозицији.

Залажете се за формирање „опозиционе изборне листе уједињених патриота“. Ко би, осим Двери, могао да буде на тој листи? Које су то политичке организације које су сродне вашој?

Међу онима који су бојкотовали изборе делимо многе политичке идеје са Народном странком, Државотворним покретом Србије и Покретом Срба са КиМ „Отаџбина”, док међу онима који су излазили на изборе видим програмске сличности са ДЈБ-ом, ДСС-ом, ПОКС-ом и Заветницима. Када би, рецимо, ових седам патриотских политичких опција – које имају веома сличан политички програм – заједнички наступило на изборима, што би рецимо био мој предлог, освојили бисмо преко 15% гласова и постали друга политичка снага иза СНС.

Са таквом патриотском парламентарном снагом у Народној скупштини нико и никада не би могао да изда Косово. Оно што очито још увек не схватамо јесте да само уједињене патриоте могу представљати снагу и имати утицај на српској политичкој сцени, Овако расцепкани не можемо урадити ништа појединачно. Али, једно су програмске и идеолошке сличности и моје жеље, а друго могућности и предизборне коалиције које зависе и од многих других ствари. Видећемо шта носи дан, а шта ноћ, и колико ћемо се ми српски родољуби коначно опаметити и ујединити.

Ко би по Вама био најбољи председнички кандидат, који би, како сте рекли, представљао те „уједињене патриоте“?

Најбоље нестраначка угледна јавна личност која се неодступно бори за очување КиМ у саставу Србије, црквен човек, демократа и доказани родољуб, коме је породица на првом месту, који подржава домаћу привреду и пољопривреду а не стране компаније, ко је еколошки патриота и борац за заштиту животне средине и ко би могао у име свих нас да заступа идеју промене комплетног корумпираног система који овде траје више од 30 година, а не само садашње власти.

А то значи политичку и правну одговорност за све оне који су нас опљачкали и ојадили у садашњој и бившим властима, а то опет подразумева како затворске казне за одговорне тако и одузимање незаконито стечене имовине, финансијске казне за штету која је нанета буџету и лустрацију – забрану обављања јавне функције на дужи временски период. За такву личност и овакав програм, који се у потпуности поклапа са програмом Двери – гласала би већина грађана Србије, рачунајући и многе досадашње бираче СНС и СПС. Ето готовог модела како победити Вучића на председничким изборима.

*Извор: Нова.рс

Фото: Иван Динић/Нова С