Српски Покрет Двери - Лого
Search
Članovi Radne grupe za KiM pozdravljaju stav Svetog Arhijerejskog Sabora SPC o KiM

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je u svojoj „Poruci o Kosovu i Metohijiˮ nedvosmisleno potvrdio višedecenijski stav SPC da je očuvanje KiM u sastavu Srbije najvažniji nacionalni zadatak za sve nas danas, a posebno za državnu vlast u Srbiji.

Saopštenje povodom Poruke SPC o KiM, potpisuju Boško Obradović, Dragan Todorović, Dragana Trifković, Slaviša Ristić i Milan Stamatović:
 
Mi pozdravljamo ovu poruku i smatramo da je ona obavezujuća za sve državne organe. Smatramo da svako ko bi se oglušio o ovu pastirsku poruku Svetog arhijerejskog sabora ne samo da bi se ogrešio o SPC, već bi se odricanjem od KiM zarad puta Srbije u EU praktično ispisao iz srpske istorije.    
Sveti Arhijerejski Sabor je istakao da „Crkva kao duhovna mati našeg naroda u celini i Srbija kao država najvećeg dela srpskog naroda, kojoj teritorija Kosova i Metohije i pripada, nose najveće breme za očuvanje te naše istorijske pokrajine u granicama Srbije i za budućnost srpskog naroda u njoj“. U ovoj Poruci se ističe i više puta ponavljani apel Crkve „na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno“, kao i stav da je pominjanje bilo kakve podele Kosova nedopustivo.  
Podsećamo da se Radna grupa za KiM obraćala Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa molbom i mišljenjem da je u ovom trenutku stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije presudan da se spreči potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, što praktično znači priznanje tzv. nezavisnog Kosova. SPC je nacionalna institucija u koju srpski narod ima najveće poverenje i zato nas ova Poruka sa zasedanja Svetog arhijerejskog sabora posebno raduje. Ako je bilo ko u srpskom državnom vrhu imao ideju da potpiše pravno-obavezujući sporazum i tzv. nezavisnom Kosovu omogući stolicu u UN – nadamo se da se posle ove istorijske poruke SPC neće usuditi na tako nešto. 

Radnu grupu za KiM čine Srpski pokret Dveri, Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, Narodni pokret i Pokret Srba sa KiM „Otadžbinaˮ.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: